Девето издание на „Минипринт Казанлък“ 2021 има и участник от града на розите

В 9-то издание на конкурса за съвременна малка графика „Минипринт – Казанлък“ тази година участваха над 450 творби от над 158 художници, работещи в 36 страни по света. Изложбата с творби от конкурса беше открита по традиция в залите на Художествената галерия в Казанлък. При откриването директорът на галерията Христо Генев заяви, че тази изложба прави града ни международна столица на графиката.

 

Творбите в конкурса бяха оценявани от международно жури в състав Ерик Мамери (Канада), Кристиан Дидерикс (Южна Африка) и Петър Бояджиев (България), председателствани от ръководството на Минипринт Казанлък в сътрудничество с Община Казанлък. Идеята за конкурса и изложбата са на българина, живеещ в Канада Петър Бояджиев.

Бояджиев сподели, че с годините конкурсът добива все повече популярност.

Първа награда в раздел за класически техники (+ представена индивидуална изложба) получава Чанг Ху Джу от Тайван. Първа награда в раздел за експериментални техники (+ представена индивидуална изложба) получава Агата Дворжак-Субоч от Полша. Наградените автори по традиция ще бъдат членове на журито за следващото юбилейно издание на конкурса. Поощрителни награди получават шест автора, между които и казанлъшкия артист Людмил Николов за “Марионетка (2021)”.

Изложбата ще бъде отворена за посетители от 1 до 30 юни 2021г. По традиция, след приключването и организаторите ще дарят за фонда на Художествена галерия Казанлък над 30 творби.

Организаторите на „Минипринт – Казанлък“ имат идея за 10-то юбилейно издание на конкурса да предложат на носителите на награди от предходните години да участват с нови творби и при възможност да присъстват по време на награждаването на авторите в 10-то издание.

Събитието е част от програмата на Празника на розата 2021г.

—————————————————————————–

loading…