Днес литературно-художествен музей „Чудомир“ празнува своята 40-та годишнина

Пътят на Юлий Йорданов в литературата тръгва от родния му град Лом. Там завършва средното си
образование в политехническата гимназия „Найден Геров”. Дипломира се във философския факултет на Софийския университет „Свети Климент Охридски”, а след това и във факултета по журналистика. Творческата му дейност започва в ломския вестник „Народна трибуна”, на чиито страници печата първите си литературно-критически статии и краеведски изследвания, за да премине по-късно в областните вестници „Септемврийско дело”, „Дело”, „Вселена” и „Монт-прес”.

В последния е отговорен редактор и отговорен секретар. Бил е кореспондент на няколко софийски вестника, в които публикува оперативна литературна критика и краеведски изследвания. Носител е на две международни награди за публицистика през 1978 и 1985 година, на почетната грамота и плакет на общобългарския комитет „Васил Левски”, на званието „Почетен краевед” на Съюза на краеведите в България, на почетната значка на Монтана и на Русенския университет „Ангел Кънчев” за литературна критика, на наградата „Журналист на годината” на Синдиката на българските учители, на почетния знак „Кръстьо Пишурка” на Община Лом и на други отличия. Член е на Съюза на българските писатели и е кореспондент на съюзния вестник „Словото днес”.

Литературен критик. През 1988 година издава първата си книга „Северозападната литературна нива”, която вече е библиографска рядкост. От тогава досега е автор на 13 книги с литературна и изкуствоведска критика. Написал е и неиздадената художествено-документална книга „Орелът с ангелската душа” за Дядо Цеко Петков Воеводата, от чийто род произхожда. Юлий Йорданов е най-задълбоченият изследовател на духовното развитие в Българския Северозапад и съответно област Монтана и родния му град Лом. Доказателство за това са и 13-те му книги. Сериозно стойностно изследване той направи за загадъчната писателка родена в Лом Яна Язова, което той увенча в книгата си „Съдба, прободена от перото”, из-лязла през 2013 година. Тя вече е библиографска рядкост и авторът поради големия интерес се е заел да направи второ, но допълнено и преработено издание, в което ще бъдат оповестени новооткрити от Йорданов нови факти и документи.

Анотация за вечерта Неуморният Юлий Йорданов – литературен критик, изследовател и радетел за опазване на литературната ни памет, член на Съюза на българските писатели – с упоритостта на маратонец пристига в Казанлък, за да ни разкаже за блестящата поетеса и красива жена с нерадостна съдба – Люба Ганчева, известна на обществеността с псевдонима Яна Язова. Самият той е нарекъл националната си обиколка маратон. Целта му е да извърви пътищата на Яна Язова, от родното място – гр. Лом и да мине през всички градове и места, в които тя някога е имала рецитали. И е вдигала на крака публиката, под нестихващи аплодисменти. Юлий Йорданов се решава на това благородно дело, когато вижда, че за 105-та годишнина на Яна Язова обществеността мълчи. А младите нищо не знаят за тази толкова даровита авторка. Той вече е написал книгата за Яна Язова “Съдба, прободена от перото” и вече е библиографска рядкост.

Сега подготвя второ допълнено издание. Едно задълбочено изследване на буреносния живот и творчество на трагично и ненавременно отишла си от този свят поетеса. С творческата вечер Йорданов гостува за четвърти път в София и надяваме се, не за последен. Защото и тази вечер времето няма да стигне за всичко, което публиката иска да чуе, и което авторът може да каже. „Поетеса от световна величина, а няма и следа, че е живяла. И гробът и` не се знае къде е…” Ето тази несправедливост иска да поправи Юлий Йорданов, посвещавайки делото си в името на Яна Язова. Подготвен блестящо, с факти, снимки и документи, някои открити от самия него, не на последно място и с невероятния си талант да пленява публиката, авторът оставя аудиторията безмълвна и просълзена от трагичната съдба на една блестяла с ум, чар, талант и красота поетеса.