„До Ахинора“ – в невидимия свят с Иван Милев

По време на откриването на Музея на „Ахинора“, освен основно преобразеното парково пространство, посетителите забелязаха и едно интересно художествено-графитно решение в задната част на сградата. „До Ахинора“ е най-новото артистично пространство на открито на Художествена галерия – Казанлък. На територията му, прилежаща до Музей „Ахинора“, се изявиха ученици от Националното училище по пластични изкуства и дизайн „Академик Дечко Узунов“. По покана на екипа на Галерията, учениците заедно със своя преподавател, художникът Никола Вълчев, пресъздадоха една от илюстрациите в книгата „В невидимия свят с Иван Милев“ на Кристина Тужарова. Образ вдъхновен от картинния свят на Иван Милев, но намерил своебразен превод през чувствителността на художничката.

Кристина Тужарова, която миналата година по повод 125 години от рождението на Иван Милев представи в Казанлък своята втора книга е графичен дизайнер и илюстратор, автор и лектор в платформата „История на изкуството за любители“. Има магистърска степен от Националната художествена академия, София, специалност „Плакат“. През последните години се посвещава на проекта „История на изкуството за деца“. В първото издание, излязло от поредицата, тя се фокусира върху големия български живописец Владимир Димитров – Майстора. Вторият том, е посветен на казанлъшкия художник Иван Милев, с чиито картини, както сама тя казва, той „разказва приказки за онова, което ни заобикаля в природата, но и за легендарното и фантастичното, за това, което е невидимо за очите и достижимо само за въображението.“

„До Ахинора“ е своебразна галерия на открито. Зона за изкуство, в рамките на която екипът на Художествена галерия – Казанлък ще кани различни визуални артисти да създават специално за това пространство свое произведение, провокирано от Иван-Милевото наследство.

В реализацията на този своеобразен стенопис участие взеха Кристина Георгиева, Далия Христова, Румина Николова, Теодора Дръндева, Стефани Петрова и Ива Дечева.

 


 

loading…