Култура

Eдна казанлъшка американка от Чикаго усети отново Казанлък

Родена съм тук, в  Долината, живея от дълги години в САЩ. Напоследък се връщам ежегодно тук заради близките и приятелите, затова, когато видях красиво оформен афиш за балетна гала вечер под мотото „Танцът – кръстопът на приятелство“, реших че си заслужава да отида, и не се излъгах.

За феномена Алла Ангелова знаех още преди животът да ме прати на друг континент, затова препълнената зала на Читалище „Искра 1860“ не ме изненада. Двата респектиращи юбилея – 35 години в света на балета на хореограф – педагога Юлияна Ангелова и 30 години сътрудничество с водещата Нина Денева, бяха повод момичетата от БТЦ „Грация“ да им поднесат един пищен спектакъл с водеща тематична нишка ПРИЯТЕЛСТВОТО!

Повече от час ние, зрителите, аплодирахме лауреатките от десетки наши и международни балетни конкурси за техните над двайсет изпълнения, всичките до едно нови, сътворени през последната учебна година, и завоювали различни отличия.

Не бих могла да опиша еуфорията от пластични и огнени ритми, от невероятно красивите костюми, също дело на творческия тандем Ангелови, от завладяващата музика. Сцената светеше от красотата на класическия и модерния стил, от магията на танците на народите, от чара на малките балерини и уменията на по-напредналите!

Развълнувани, двете юбилярки, получиха дълбока  признателност от „Главната Грация“ Алла Ангелова и възпитаничките на Балетно – танцовия център „Грация“ за дългогодишната си преданост към колектива и прекрасния балет, със затрогващи думи и планина от цветя.

И като на истинско тържество, финалът беше по славянски сърдечен – с танц край руския самовар, погача и огромна торта за всички участници в двойния юбилеен празник!

Мили Алла, Юлияна и Нина, благодарна съм, че имам щастието да Ви познавам, да се докосвам до прекрасното изкуство, на което Вие служите предано десетилетия, и с което прославяте Казанлък далеч зад пределите на България. Бъдете живи и здрави, и все така неуморни в името на танца и на талантливите деца на Казанлък, за да ни дарявате тези безценни мигове на човешко духовно извисяване!

Прекланям се пред Вашия и на ученичките Ви талант, труд и всеотдайност!

Завинаги Ваш Верен Почитател,

Антоанета Иванова – Казанлък – Чикаго

Още Новини