„ЕН ТЕОС“ означава Бога отвътре

Чудак не само защото не съм го разбирал поради моята по-хуманитарна и артистична насоченост…
Дори чисто визуално той е типичен и няма как да го объркаш с друг.
Изглежда че носи някаква култура от минало време и му е трудно да се впише в Настоящото.
Много по-късно когато се срещнах с него и вече на базата на собствената си зрялост осъзнах, че най-чудатото в него е различното съзнание което носи и това че е човек с мисия и я следва стриктно, че не се покорява на стадната норма и клишето в учителската професия. Той успяваше да прокарва своите пътеки въпреки системата на българското образование. Аз определено не харесвам методите на образование през което съм преминал – формални и папагалски. Това именно ме накара да поискам да разкажа на повече хора за него. В негово лице видях един бунтар, но не кървав революционер, а смирен джедай. Докато подготвях проекта за документалния филм, той беше открит за зрителите чрез предавания в телевизиите и след като проекта за филм беше финансиран от Националния филмов център ми се наложи да търся интересен начин за представянето му, който не беше показан вече по телевизионните предавания. Филмът е сниман около една година и показва цялата активност на учителя по физика… учебни занятия водене на школи, участия на различни места като лектор… летни лагери. Срещи с най-различни негови ученици. Това не е забавен филм за бързо гледане, той е един важен филм… който ще остане като документ за един истински будител, на който сме били съвременници.
Много трудно беше да се снима филма защото действията около Теодосий не са много разнообразни и забавни от гледна точка на киното, затова трябваше да натрупаме изключително много наблюдения от които да изградим визуалния разказ. Това е може би един от най-трудните филми, които съм правил, защото в самото начало на филма самия Тео нямаше особено голямото желание от да го снимаме и да го разсейваме от съществените му занимания… Трябваше да мине време и да покажем, че наистина сме сериозни и имаме намерение да правим сериозен филм… Голямо предизвикателство беше да му заявим че една година ще сме почти постоянно около него.
Пътувахме дори до Шанхай, където ученик на Тео организира за деня на физиката лекция пред китайски студенти. Там всички му казваха че ако остане да преподава в Китай ще стане милионер, а той им разказваше за своята мечта да направи училище, което да е като манастира Шао Лин високо в планините на България и там да обучава ученици… Това място е в село Бъзовец и е още по специално защото там от цялата страна е измерил единствено радиация 0.
Може би като ирония на съдбата и доста хубава алегория на цялата ни образователна система, когато започнахме са снимаме документалния филм част от училището, в което Тео преподаваше беше срутено поради некачествен ремонт и уви само месеци след като завършихме филма учителя по физика беше пенсиониран… Може би му направиха услуга, за да не зависи от системата и да развие своите Школи на ново ниво.
Към такива хора като Теодосий не можеш да си равнодушен, той или дразни защото не разбираш това, на което той се е посветил или го обожаваш и възприемаш, като водач който знае как се превежда през брода. Аз успях да се убедя лично в ефекта от неговата личност в София на премиерата на вече готовия филм “Формулата на Тео”, който беше показан публично за първи път преди седмици на София филм фест. Получихме покани от почти всички градове на страната ни за гостувания и прожекции на филма, и не само това пишат ни от целия свят, където има български общности и искат да им гостуваме и там. Има неистов глад за положителни герои на нашето време… Има екзистенциална нужда от вдъхновители. Мисля че беше дълг да се направи една картина на времето на Тео, какъвто е филма, на неговата дейност и да се представи неговия метод за създаване на силов интелект, който продължава да дава резултати. Даже и да не бъдат приети начина и методите на Тео за обучение в момента, той посява в няколко поколения семаната на различността. Успял е да създаде един елит не само от учени, а и от хора които работят дори в най-обикновени сфери, но те носят отпечатъка от наученото от него от формираното в съзнанието им. Това са хора които са бъдещ фермент в обществото, от тях биха могли да дойдат нови тенденции… Негови ученици са едни от най-големите откриватели на нов начин за наблюдаване на молекулните движения, негови ученици са първенци в производството и изследване с лазери, негови ученици са тези които произвеждат камери за НАСА…
Често си мисля, че може би думата ентусиазъм върви заедно със самото име “Теодосий”. Етимологията на ентусиазъм е “ен теос” – “Бога отвътре”, може би това е само един от ключовете към успеха, на този “учител по физика”, който без да се оплаква, отдаден до самозабрава на идеята си успява да превъзмогне трудностите и мизерията и да ги превърне в злато.