Фикрет Окан представи нова самостоятелна изложба

Фикрет Окан живее и твори в село Габарево. През 2018 г. Художествена галерия – Казанлък показа неговата първа самостоятелна изложба. Оттогава всички сме пленени от безвремието и чувството на познати спомени, места и състояния в неговите рисунки и платна.

Настоящата изложба започна с едноминутно мълчание в памет на доайен на културния живот в Казанлък Пеньо Терзиев.

Наред с абстрактните картини посетителите имат възможност да се докоснете и до един по-реалистичен свят, видян и пресъздаден майсторски от Фикрет, така както само той може.

Роден е на 12 май 1961 г. в Момчилград, но корените му са от село Софийци, където живее до 8 годишна възраст. През 1969 г. семейството му се преметва в село Габарево. 

Основното си образование завършва в училище “Никола Вапцаров” в същото село. Учителят му го насърчава да кандидатства в Художествената гимназия в Казанлък. Завършва я през 1981 г. Следват няколко години работа, като художник в различни предприятия, след което започва самостоятелната си дейност. 

От 1991 г. до 2016 г. работи предимно като портретист в сферата на туризма. От 2016 г. активно участва в общи изложби в България и Турция. През 2017 г. на Есенния салон получава наградата на Художествена галерия – Казанлък. Следващата година в галерията той представя и първата си самостоятелна изложба “Начало”. През 2020 г. в Културно информационен център гр. Казанлък е открита и втората му самостоятелна изложба “Стъпки”.

От 2015 г. Фикрет Окан работи и живее в село Габарево.

Вижте още:

loading…