Фотографи посрещнаха Джулая на Шипка

Различния July! събра приятели и почитатели на фотографското изкуство и на символиката на Джулая, за да направят най-красивите си кадри и една от най-хубавите си срещи. Един от тези фотографи, който участва в това нетрадиционно посрещане на юлското утро, е носителят на престижни награди от национални и международни фотоконкурси – младият талант от Казанлък Пламен Петков, чиито снимки публикуваме за радост на окото и душата.

Джулай (на английски: July – юли), или Джулай Морнинг (July Morning – Юлско утро), е традиция в България, свързана с хипи движението за посрещане на изгрева на 1 юли. Символичното посрещане на изгрева е осмисляно като посрещане на ново начало и очакване на по-добро бъдеще от участниците. В по-широк смисъл това е просто начало на лятото.
Името на празника се свързва с известната песен July Morning на английската рок-група „Юрая Хийп“ от 1971 г. Песента July Morning е третата поредна от албума на Uriah Heep от 1971 г., Look At Yourself.

На всеки 30 юни срещу 1 юли много хора се събират по българското крайбрежие на Черно море, за да посрещнат заедно изгрева на Слънцето. Така смятат, че се пречистват пред него, някои правят връзка с езически или религиозни обреди.

Ритуалът е повлиян от световното хипи движение от 1960-те години България е единствената страна, в която празнуването на Джулай е запазено и до днес. Джулай Морнинг възниква във Варна през 1986 г. като протест срешу комунистическата власт, който се изразява в символиката на едноименната песен на Uriah Heep.

Според някои Джулая има смисъл на бягство от града и от цивилизацията, на протест срещу собственото Аз и пълно освобождаване на личността от оковите на големия град.

Посрещането на изгрева на 1 юли се разпространява и по други места по Българското Черноморие, като се отдалечава от връзката с хипи движението. Отбелязва се също и във вътрешността на страната. С течение на времето Джулай морнинг добива все по-широка популярност сред младите.

Снимки: Енчо Славов и Пламен Петков

Източник: Юлия Младенова