Фотографи разказват за човешката участ

„Човешката участ“ е името на изложбата, която ще представи в Музея на фотографията в Казанлък, съвместната творческа работа на известния фотограф Николай Трейман и проф. Цочо Бояджиев – един от водещите български учени-хуманитаристи, преподавател по история на философията в Софийския университет „Климент Охридски“.

Трейман, вече успял фотограф, е човекът, който повежда преди няколко години именитият български философ по пътеката на изкуството на светлината. Сега двамата вече имат зад гърба си цяла трилогия от издадени съвместно, фотоалбуми: „Пътят на човека“ – „Домът на човека“- „Участта на човека“.
Идеята на трилогията е Човекът като такъв, Човекът – философско понятие, показан със средствата на фотографията с убеждението на двамата автори, че това изкуство може не просто да разказва индивидуалните човешки истории, а историята на Човека въобще.
Николай Трейман е потомствен фотограф, управител на две ателиета в София, титулован през годините с най-престижните позиции и награди на професионалната общност. Изложбата му „Блатото“, която през 1994 г. печели награда от престижния фотографски фестивал в Арл, Франция, е показвана още в Прага, Цюрих, Любляна, канарските острови. Трейман е основател е на Фото школа „Паралакс“. Водещ редактор на библиотека „Фо“, той има и опит в сп. „Християнство и култура“.
Николай Трейман преподава философия на фотографията и това е пресечната точка на творческото му сближаване с проф. Цочо Бояджиев. Професорът е отлично познат в научните среди – със сигурност, най-признатият днес български учен-философ, преподавател по История на Античната и Средновековната философия, основател на медиевистиката у нас, преводач от латински, немски и старогръцки на трудовете на Свети Августин и Тома Аквински, Джовани Пико делла Мирандола, Николай Кузански, Плотин, Умберто Еко.
Проф. Бояджиев е член на Международното общество за изследване на Средновековната философия (Лувен) и на Европейската академия на науките и изкуствата (Виена).
Съвместните проекти на Николай Трейман и проф.Цочо Бояджиев свързват в органично мисловно и естетическо цяло философския ракурс на един фотограф и фотографския нюх на един философ. Така всеки един от тях се превръща едновременно и в учител, и в ученик на другия – двама автори, които виждат и показват света през обектива, свят, „оцветен“ в класическото черно-бяло. Повече от 12 години време, същински търсачи на светлината през обектива, проф. Цочо Бояджиев и Николай Трейман пътуват заедно в преследването на уникални фотографски образи, част от които сега ще бъдат показани пред публиката в Казанлък.
През 2016 г. с отделни филми, авторите се представят в поредицата на БНТ „Умно село“.
Изложбата в Казанлък, където вече Трейман е гостувал през 2000 г. с проекта „Православна България“, ще бъде открита на 21-и февруари, четвъртък от 17.30 часа. В следващия ден, петък, 22-и февруари, от 16.30 часа Музеят на фотографията ще събере публиката за среща-разговор за същността на фотографията, авторските албуми на двамата гости и посоките на фотографското образование днес.
Изложбата ще остане в залата за временни експозиции на музея, до 1-и март.