Фотографи свирят юбилеен новогодишен сбор на Шипка

Организаторите на проявата припомнят, че първата среща завърши с паметно състезание за най-добрия кадър от Върха и приключи изложба. Тя бе по идея на Венци Димитров от Photoplace.Club – Габрово, който през следващата 2020 година е решил да осъществи първа самостоятелна фотоекспедиция по пътя на викингите Via Nordica “. Стартът на пътешествието с дължина над 11 500 км ще бъде даден на 25 март. Трасето на самотника преминава през Сърбия, Хърватска, Словения, Австрия, Германия, Дания, Швеция, Финландия и Русия, като ентусиастът е пресметнал че ще му трябват точно 45 денонощия, за да го преодолее.

В авторския си блог фотографът-пътешественик съобщава, че до момента е събрал 8 641 лв. от общо нужните му за реализацията на начинанието 28 бона.

В поканата си за срещата на паметния връх в последните часове на отиващата си година организаторите са отбелязали, че Шипка не е място, то е състояние на духа! Сред отзовалите се на поканата са фотографи, които традиционно заснемат най-интересните моменти от  паметните събития на 3 март и край на август, когато с участието на активисти на НД „Традиция“ се правят мащабни възстановки на събитията от отбраната на прохода през Руско-турската освободителна война. Сред тях е и шефът на уникалния музея на фотографията и визуалните изкуства в Казанлък Стефан Папукчиев.