Култура

Хайго и Надежда пишат и музицират химна на Механото

Голямата българска поетеса и бивш заместник министър на културата Надежда Захариева е поела ангажимент да създаде текст на химн за казанлъшката Професионална гимназия „Иван Хаджиенов“, която ще чества юбилейната си 95-годишнина през април.

Музиката за химна пък е възложена на композитора Хайгашот Агасян. Казанлъшкото школо е първото в следоосвобожденска България техническо училище, то отваря вратите си през 1924-25 година, като за създаването му роденият в близкото село Енина бивш кмет на София Иван Хаджиенов дарява 1 милион златни гроша.

За юбилейната годишна някогашният механотехникум възнамерява да се сдобие и с гвардейски отряд, който да стане част от Националната ученическа гвардия, в която вече членуват училища от София, Плевен, Велико Търново, Кърджали и Горна Оряховица. Плановете за получаването на специалните знаме и сертификат са това да стане през март. За целта е получено дарение от 10 000 лв., с парите ще бъдат закупени гвардейски униформи и музикални инструменти за оркестъра. Отрядът ще бъде от 36 момчета, 12 са оркестрантите, 1 командир и трима са знаменосци.

Източник: Христо ДИМИТРОВ

Още Новини