Казанлъчани си искат Празника на розата

Организаторите и съорганизаторите на празника, хората, които пазят и развиват традициите и духа на този град с огорчение и болка за пореден път се сблъскват с публикациите от „Вис виталис – Самарски и сие“ СД, в които събитията по повод Празник на розата 2020 са грозно обсъждани и коментарите компрометират празника и уронват достойнството на съпричастните към него.

В декларацията си културните среди посочват: „Инициативите като подаряването на казанлъшкия флаг, избора на Царица Роза, опитите да присвоят марката „Фестивал на розата“ и „Празник на розата“ оставиха в нас горчивина и разочарование от факта, че в обществеността на Казанлък се насажда негативизъм, а за българските и чуждите туристи това представлява силна антиреклама на региона, като туристическа дестинация.

Културните институти в града, читалищата и членовете на творческите сдружения, образователни институции и спортни клубове, които милеят за Казанлък, полагат изключителни усилия да запазят традициите на Празника на розата, но и да го развиват и обогатяват, така че да удовлетворят интереса към него от страна на многобройните гости. В резултат на положените усилия събитието се превърна в атрактивен и търсен туристически продукт, като по този начин съдейства и за просперирането на местния ресторантьорски и хотелиерски бизнес. В същото време се стараем местните традиции, уважението към бита и труда на розопроизводителите да бъдат съхранени и предадени на следващите поколения. Приемаме градивна критика, отворени сме за идеи и предложения, но не приемаме омаловажаване на труда ни и подигравки, целящи единствено да очернят авторитета на Община Казанлък и културните институции в града.

Обръщаме се към всички Вас, гражданите на Казанлък, и апелираме да не се поддавате на обидните публикации, а да продължавате да подкрепяте усилията ни в опазване СИМВОЛИТЕ НА КАЗАНЛЪК, които принадлежат на всички хора, живеещи тук! Нека не позволяване домогванията на частна медийна група да опорочи най-емблематичното събитие на града.

Настояваме да спре посегателството върху ПРАЗНИК НА РОЗАТА!“

Декларацията остава отворена за всички казанлъчани, имащи отношение към опазване символите на Казанлък и ПРАЗНИКА НА РОЗАТА! 

С текста на самата деклация може да се запознаете  ТУК

Подписи на лица съгласни със съдържанието на декларацията от името на Културните дейци в град Казанлък може да видите ТУК

Снимка: Енчо Славов