Култура

Казанлък стана наистина фолклорната столица на България

Конкурсът се провежда под патронажа на кмета на община Казанлък Галина Стоянова в рамките на три дни – всяка втора седмица на месец юни в парк „ Розариум“. Организатори на конкурсната проява са Община Казанлък, Академия за музикално, танцово и изобразително изкуство „ Асен Диамандиев” – Пловдив,  Народно читалище „ Възродена „ Искра“ и Фолклорен ансамбъл „ Гъдулица“.

Близо 70 фолклорни формации и стотици индивидуални изпълнители от всички фолклорни области на България – Пиринска, Шопска, Тракийска, Странджа, Северняшка , Добруджа и Родопска показаха характерни за техните области песни, танци и носии.

Най – многобройни бяха представителите на Тракия. В конкурса участваха както състави, които са част от него още от първото му издание, така и такива, които се явиха за първи път.  В конкурса участваха и множество деца и ученици от музикалните училища в България и фолклорни читалищни състави  и школи. „ Вече е традиция за конкурса в него да представят своето ниво цели школи като гъдуларска и гайдарска”, каза инициаторът на конкурса Димитър Гайдаров, внук на този на чието име е посветен конкурсът.

И тази година сред най – малките участници в конкурса бяха такива, които са на 4 години и участваха за първи път във фолклорна надпревара, а най-възрастният на 87 години – Геньо Генев, хореограф и събирач на национални носии, обявен за живото човешко богатство на Габрово от Националната програма „ Живи човешки съкровища”.

За поредна година много силно представени бяха фолклорните формации от община Казанлък, на което организаторите особено държат.

Официално конкурсът бе открит с изпълнения на гайдарския представителен оркесътр на Националното училище за фолклорни изкуства „ Филип Кутев” – Котел, който взе и участие в конкурсната програма.

Участията в конкурса бяха оценявани от жури с председател проф. Тодор Киров от Академията за музикално, танцово и изобразително изкуство „ Асен Диамандиев” – Пловдив.

Конкурсът няма  такси за участие, като това дава възможност на повече състави да участват в проявата. „ Това е и целта на конкурса – фолклорни състави и изпълнители от цяла България да припознаят Казанлък като едно от местата – люлка на фолклора и българщината. Също така една от целите е в тези три дни казанлъчани да имат възможност да видят, да чуят и съпреживеят с участниците незабравими мигове с българския фолклор“, каза  Гайдаров.

Фолклористът Димитър Гайдаров, на когото е посветен конкурсът е един от най-изтъкнатите за времето си фолклористи не само в Казанлъшко , но и в България.  Той е роден през 1906 г. Основател е на фолклорните ансамбли „ Арсенал“ и „ Искра“ , които съществуват и до днес – единият към оръжейния завод в Казанлък, а другия към НЧ „ Искра“. Гайдаров създава още музикални школи за народни инструменти и народно пеене към някогашния Пионерски дом и НЧ „ Искра” в Казанлък, както и 54 фолклорни музикални школи, хорове и оркестри в населените места под Балкана. Възпитаници на Гайдаров са и едни от първите ученици на Средното  музикално училище в град Котел. Освен музикант и диригент той  е автор на множество инструментални и вокални фолклорни  обработки.

Още Новини