Китарните школи отбелязаха края на учебната година

В НЧ „Възродена Искра“ се проведе традиционният изпит по китара на школите към читалището. Единият художествен ръководител е Стефан Христов, а другият преподавател на школа по китара „Вълшебни струни“ е Манчо Караилиев.

Краят на всяка учебна година завършва с изпит, в който се  оценяват  придобитите умения на младите китаристи през учебния период. Всеки един от тях се представя с подбрано музикално произведение, с което защитава по най-добрия начин своя талант.

Зад таланта, обаче,  се крие и много труд. Точно затова изпитната комисия внимателно отсъжда оценките, които се обосновават не само на безпогрешно изпълнение, но и на положените усилия през годината. Това е и причина, поради която главните представители на изпитната комисия са двамата художествени ръководители. За да бъде тя, напълно обективна и безпристрастна, беше поканен и гост-изпитващ.

Това е Кръстьо Димитров, бивш възпитаник на Стефан Христов. Той започва своя музикален път в школата по китара, а днес е студент в „Академия по музикални и танцови изкуства“ в гр. Пловдив.

Кръстьо Димитров сподели, че младите възпитаници свирят с огромно желание и хъс, което е една от причините казанлъшката школа по китара да е на толкова високо ниво.

Нормално е в края на учебната година да се направи равносметка за постигнатото. Двамата преподаватели отбелязаха, че тя е успешна и е донесла много награди за двете школи. Преди по-малко от месец се завръщат с много награди от националния конкурс “Guitar Fest” в гр. София. С гордост,  г-х Христов и г-н Караилиев отбелязаха, че голяма част от участниците в Гала концерта на конкурса са били техни ученици.

Взели награда във форума- Божидар Бонев, Станислав Бояджиев, Даниел Христов, Даниел Чемширов и Елица Тодорова завършват годината с отлична оценка. Въпреки, че те също свириха на изпита, преподавателите бяха категорични, че техните оценки за заслужени още в София.

Освен „Guitar Fest“,  през изминалата година школите бележат и други значими успехи. Божидар Бонев взима първо място в международен конкурс във Валенсия, а Даниел Христов печели второ място в националния конкурс за млади джаз изпълнители в Стара Загора.

 

Постигнатото не успокоява, а мотивира, както младите китаристи, така и техните преподаватели. Още през юли, Божидар Бонев и Станислав Бояджиев ще се явят на конкурс в гр. Гандия, Валенсия.

Предстоят и два концерта. На единия от тях ще можем да се насладим още в началото на август. Това ще бъде първият самостоятелен концерт на Елица Тодорова в ЛХМ „Чудомир“.

А през септември, ще се състои още един концерт на друг възпитаник на школата по китара. Методий Николов, заедно с Кристиано Амато , изпълнител от Германия ще свирят в залата на ХГ-Казанлък.

Въпреки международните и национални участия, двамата преподаватели споделиха, че за тях казанлъшката публика е най-ценна и нейното одобрение е по-ценно от всяка първа награда.

 


 

 

loading…