Когато децата избраха традицията на своите предци и хамнаха парче баница и халва

За трета поредна година децата  от ДГ „ Пчелица” направиха възстановка на празника  Сирни заговезни и  Кукеровден.  Според православния календар Сирни заговезни e празник на всеобщото опрощение, на възстановяването на човешката взаимност и уважение. От стари времена прошката е сред великите символи на човешкия морал и благородство, защото само човекът с дълбок вътрешен мир може искрено да прости и да поиска прошка! Обичаят,  хората да се маскират по Заговезни, датира още от Средновековието и дори много преди това, като у нас е разпространен само в някои краища. Маските трябва да прогонят злите духове, които бродят между хората. Карнавалът символизира победата на светлината над мрака, т. е. настъпването на пролетта и края на зимата. Повод да се организира домашен празник карнавал, повод за веселие и за обща трапеза, такъв какъвто се опитахме да направим и ние – учители, деца и родители.

Опитът в градината да бъдат възстановени и съхранени българските обичаи и традиции е дейност и от краткосрочен е- Twinning проект, чието значение за развитие на социализацията на децата е изключително сериозно. „ Решихме да го направим, тъй като вглеждайки се в забързаното социално-културно ежедневие на нашето съвремие ни стана ясно, че голяма част от децата и техните семейства не познават българските традиции и празнична обредност”, каза Евгения Ангелова, учител в детската градина.

Проектът  стартира на 25 февруари 2019 г. и ще приключи в средата на март. Целите на този проект са свързани с развитие на детската компетентност по отношение на културно-историческото наследство на България. „ Избрахме точно Сирни заговезни и Кукеровден, защото смятаме, че тяхната зареждаща емоционална характеристика ще бъде близка до децата. Идеята ни е, чрез сюжетно- ролева и творческа игра, продуктивни изобразителни и конструктивни занимания, пеене и танцуване, децата да се пренесат в атмосферата на празника и като активни участници в него, да се запознаят с неговата история, минало и настояще. Бихме искали заедно с децата да открием и дали навсякъде в България хората честват по един и същи начин Сирни заговезни и Кукеровден, или всяка географска област има своето различие”, поясни Ангелова.

За да бъде спазена традицията всички деца и гости получиха парче баница и халва.

Активен помощник на екипа учители в ДГ „ Пчелица” работещ по проекта оказаха родители и Цветан Цочев – съветник и активен помощник в правдивото  пресъздаване на обичая и ръководител на групите за народни танци в детската градина, главни действащи лица по време на празника.