Майсторът на пейзажа Христо Свинаров с изложба в Музея на фотографията – Казанлък

Христо Свинаров, изявеният майстор на пейзажа от ямболската фотографска общност, открива своята изложба „Природа“ в казанлъшкия Музей на фотографията и съвременните визуални изкуства на 2-и май.

Свинаров е родом от Ямбол. 40-годишният фотограф е завършил  гимназия „Васил Левски“ в града си и Икономика на Туризма в УНСС, София. С фотография започва да се занимава още в ученическите си години, но едва години след това открива пейзажа като своя запазена марка и непреодолима творческа страст.

Първоначално снима на филм, но по-късно и той се влива в общата дигитална вълна на крилете на новата свобода, която предоставят съвременните технологии. От времето, когато снима изцяло с лента, признава, че му липсва онази тръпка на неизвестното и очакването да открие едва след копирането, образа, запечатан през фотоапарата. Изкушава се и сега да ползва снимачни техники, които поне за малко, му връщат точно тези преживявания на изненада в търсенето на получения резултат.

Изложбата в Казанлък обединява най-доброто от постигнатото в пейзажната фотография на Христо Свинаров в последно време. Тя е знак за уникалния му авторски подход да търси в едно и също място, което снима, различните визии на различните природни сезони. Личи му, че обича лошото време. Факт, който всъщност, Свинаров не просто не крие, а дори – подчертава. Защото обожава да наблюдава как природата се променя, докато едновременно, си остава същата.  За Христо Свинаров и най-невзрачното на пръв поглед място,  притежава онзи потенциален чар, който само трябва да се изчака, за да се улови. Другото, което прави този фотограф различен, е подчертаният му вкус към неочаквания ракурс в търсене на незримото за очите. Търсене, по чийто необичаен път, Христо Свинаров вярва, че най-добрите му кадри, тепърва предстоят.

Изложбата в Музея на фотографията и съвременните визуални изкуства в Казанлък се открива от 18.00 часа на 2-и май тази година.