Музеят на фотографията празнува 5-ти рожден ден

Този петък/05.06.2020/ се навършват 5 години от откриването на първият и единствен в България музей на фотографията и нейната история. Създаден е от Община Казанлък по идея на Браншовото сдружение на фотографите в града. Първият директор е инж. Стефан Папукчиев, който ръководи музея и до сега. Създаването на Музей на фотографията и съвременните визуални изкуства, именно в Казанлък не е случайно. Тук фотографията е с дълбоки традиции още от времето на нейното навлизане по българските земи, преди Освобождението през 1878 г. В Казанлък са работили едни от първите български фотографи.

Още в първите дни при откриването през 2015г. започват да се стичат всички пристрастни към изкуството на фотографията, които даряват щедро за неговата експозиция. Вече над 200 са записаните дарителите от близо и далеч.

Сред даренията попадат множество фотографска техника, консумативи и материали, стотици архивни снимки, книги и документи. Единственият фотоапарат произвеждан в България през 50-те години „Еделвайс“ ; фотоапарат от 1880 г., донесен от казанлъчани във Франция; монография на Стоян Ст. Георгиев от 1904 г., оригинали на френският вестник „Илюстрасион“ със снимки на Генчо Стайнов; портрети на казанлъшките розопроизводители от началото на 20-и век; дагеротипия от 1860г.; ферототипия от около 1900г.; колекция на майстора Димитър Карастоянов; албуми с уникални кадри от строителството на Бузлуджа; архиви на наши и чужди автори, са малка част от ценностите, с които Музеят на фотографията и съвременните визуални изкуства разполага, а много от тях са изложени и достъпни за публиката.

Освен със събраната колекция от ценни експонати, ние се гордеем и със стотиците събитя, които красят архивите ни и създават малък празник почти два пъти всеки месец. Горедеем се с пътуващите изложби, чрез които установихме много приятески отношения с колеги от Политехническият музей в София, РИМ Плевен,Регионална-библиотека „Захари Княжески“- Стара Загора, ДА Пловдив и редица други.

Записани в архива на музеят остават организираните над 100 временни изложби, които отразяват историята /16.12.2015 – Изложба 155 години  НЧ“Искара-1860“ – „Родени от искрата“; 19.07.2018 – Изложба „Върхове“- Димитър Карастоянов– фонд на МФСВИ; 04.02.2019 – Изложба „Войните за България“ Частни архиви/ и съвремието/07.02.2017 – Изложба „Полет над България“ Александър Иванов; 18.01.2019 – Изложба “Mirrored” – Денис Бучел; 14.03.2019 – Изложба „Аерофотография“ Явор Мичев/, юбилеи /12.01.2016 – Изложба „По-красива аз не знам“ Петко Йончев-70години на автора; 16.11.2017 – Изложба „Времето в което живях“ ф.х. Никола Стойчков 100год. От рождението му.; 24.01.2018 – Юбилейна изложба на инж. Константин Кафтандижиев – 90 години/, традиции, всяка година музея е домакин на фотопленерът „В долината на розите“ и мултимедииният фест „Докоснати от древността“, а благодарение на все по-ентусиазираната ни публика вече е факт и ежегодният Фотосалон на казанлъшките фотографи.

Тук остават и приятелства от близо и далеч – Италия, Сърбия, Македония, Франция, Канада, Швейцария, Англия. Имахме честта да посрещнем имена като доц. Петър Абаджиев, Начо Каменов – Кубето, проф. Цочо Бояджиев с Николай Трейман, Гаро Кашишян, доц.д-р Росен Коларов, младите майстори на светлината Димитрина Андреева, Явор Мичев, Мирослав Момински и Христо Свинаров, Марко Бертолини /най-награждаваният фотограф в света за 2014 год./, Рикардо Дзиполи, Милиян Неделкович, Пиер-Етиен Же. Огранизирахме и съвместни проекти с историческите музеи в Самоков и Велинград, Италианският културен институт в България, Фотографска академия „Янка Кюркчиева“.

През залите на музея, за тези пет години, са минали десетки лектори, изнесениса множество беседи и концерти, джаз-кафета и благотворителни изложби, и базари.

Но също така и посетители, стотици прекрасни, мили и насърчителни отзиви за записани в Книгата за впечатление на музея. Вече с цяла изписана книга зад гърба ни, ние сме благодарни на всички посетители за добрите думи и благодарността, изписана на на български, английски, италиански, испански, френски, японски, немски, или просто изказана лице в лице.

Благодарим на всички, които решиха да се „покажат“ при нас, благодарим на безброините си дарители, че заедно с нас приемат като лична кауза разрастването на музея. Благодарим на колегите от културните институти в Общината за чудесната и неспирна съвместна дейност. Благодарим на всички, които ежедневно ни заливат с идеи и с присъствие, и че ни оставят време да скучаем.

Благодарим, че тези пет години минаха в усмивки, веселие, на моменти малко яд, но най вече, че ни помогнахте да съзададем и развием притегателно място за всички творци.

Музеяй на фотографията и съвременните визуални искутва