На 2 април Светът отбелязва Международния ден на детската книга

През 1958 г. ЮНЕСКО учредява Международен Златен медал на името на Андерсен, наричан още Малка Нобелова награда. Един път на две години тази награда получават най-добрият детски писател и художник на детски книги. През годините са награждавани Астрид Линдгрен, Селма Лагерльоф, Туве Янсон, Луис Карол, Валери Петров. Първият български писател, вписан в Почетния списък на Международния Съвет за детската книга „Ханс Кристиан Андерсен“ е Ангел Каралийчев.

Библиотека „Искра“в Казанлък винаги е празнувала този ден с много деца, с много инициативи за насърчаване на детското четене. Със съжаление директорът на библиотеката Анна Кожухарова отбеляза, че за първи път в своята история тя няма да отвори врати за децата, за неай – ревностните си читатели, които съставляват над 33 процента от всички читатели на библиотеката. „Нещо повече, ние имаме дечица на възраст от 0 до 6 години, които по последни статистически данни надхвърлят 150. Те с удоволствие посещават библиотеката със своите родители. Защото при нас, освен 2 април, всеки ден е празник на книгата и на четенето, защото можем да им предложим различни празнични инициативи. Обръщам се с апел към родителите, нека днес почетем на нашите деца. Възможностите са за по-добър и близък контакт, който може да се осъществи именно по този начин – като им четем книга, като им подарим книга, като намерим книга в интернет пространството“, подчерта Кожухарова.

Библиотека „Искра“ е инициатор и организатор и на редица инициативи за привличане на млади читатели. Една от най-популярните инициативи е „Походът на книгите“ и в нея „ Маратон на четенето“, който се организира всяка година през месец април и традиционно включва конкурси за илюстрации на детски книги, маратони на четенето за деца и за възрастни. Освен това се осъществяват и срещи между четящата публика с разрлични автори, конкурси за прочит на книги, за написване на детски книги. Кожухарова поясни още, че много популярни са заниманията с деца за написване на книга и вестник в рамките на Лятната академия, когато в Казанлък четящите се увеличават с деца дошли от други държави на гости на своите роднини. Децата имат възможност да се изявяват в творческото писане и илюстрирането, както и в сферата на други изкуства. В този смисъл Кожухарова припомни, чебиблиотеката реализира един прекрасен проект „Библиотеката моята първа сцена“.

Директорът на библиотеката вКазанлък поясни,че сред възрастните читатели много голяма популярност има цикълът езикови кафенета, когато се запознават читателите с културата на различни страни и изучават различни езици. Тази инициатива ще продължи и през 2020 година с изучаването на немски език, след като вече е факт цикълът за изучаване на английски и италиански език.

Информация: Вестник “Искра”