Очи в очи с поезията на Николай Дойнов днес в “Искра” №4

Николай Дойнов е български поет и културолог, носител на най-високи държавни отличия за своята литературна и обществена дейност, председател е на Съюза на народните читалища.
Роден е през 1963 г. в София. Завършва Националната гимназия за древни езици и култури през 1982 г. и българска филология в Софийския университет. Носител е на литературните награди „Димчо Дебелянов“ (1987), „Веселин Ханчев“ (1988), наградата за първа книга на млад автор на в-к „АБВ“ (1990). Превеждан е на много европейски езици и иврит.
В най-новата си книга “Небесна механика”, 2018 г., Николай Дойнов разглежда човека като божествена частица, като дар от висш разум, но всичко това, според поета, е немислимо без любовта. В любовта поетът вижда безсмъртието на човешкия род – като общност от мъдри и чувствителни създания, имащи, все пак, различни пространства помежду си, които поетът нарича „космоси”. Усетът за поетическия език, отличното владеене на класическия и белия стих, живописната образност и впечатляващите философски прозрения са само част от неговия поетичен свят.

От новата му книга:

Ще те позная в синкавия мрак
по устните ти с дъх на сол и мида
и после ще прекрача твоя праг,
зад който ще намеря Атлантида!

Заповядайте днес 2 май от 17:30 ч. в Културно – информационен център, Галерия, ул. “Искра” №4