Официално бе открит реновираният Войнишки паметник в Горно Изворово

В навечерието на 6 май – Денят на храбростта на българския войник и на Българската армия горноизворовци официално откриха обновения Паметник на загиналите във войните свои съселяни.

Средствата за възстановителните дейности на паметника бяха осигурени с Постановление № 253 от 22 ноември 2018 г. за одобряване на допълнителни трансфери по бюджетите на общините за 2018 г., с което Правителството отпусна 1 200 лв. целеви средства за ремонта на монумента.

Паметната плоча е изградена още през 40-те години на миналия век, но, според тогавашната държавна политика, тя не може да бъде изложена публично и местните родолюбиви жители я прибират за съхранение в сградата на църквата. Там престоява до 1988 година, когато кмет на селото е Славчо Бангиев. Той успява да убеди общинската управа да построят паметника и изнасят плочата на мястото, на което се намира и сега.

През годините монументът е подложен на вредно климатично въздействие и вандалски набези, което налага първия ремонт през 2014г. със средства на тогавашния кмет на селото Добрин Дочев Добрев и военно формирование 22180 – гр. Казанлък.

На откриването настоящият кмет на Горно Изворово Надежда Пенчева призова: „Нека децата и младите да слушат, помнят и пренасят през десетилетията нашата синовна обич и признателност към делото и подвига на загиналите във войните наши близки и съселяни!“.

След тържествен водосвет и празнична програма на Народно читалище ”Отец Паисий-1931” и приятели от НЧ„Цвятко Радойнов – 1885”, гр.Крън, официалните гости на тържеството – общински съветници, наследници на загиналите във войните и жители на селото почетоха подвига на героите от Горно Изворово с едноминутно мълчание и поднасяне на цветя!

Пресцентър на община Казанлък