Вярната и точна формула: История плюс Атракции е равно на Празници в Долината на тракийските царе

За 14-ти път община Казанлък организира “Празници в Долината на тракийските царе”. Много изложби, концерти, научни симпозиуми и дори състезания са посветени на траките тази година.

По традиция празниците се провеждат в края на август. Тази година събитията са основно от 29 август до 1 септември.

Но един от акцентите на празниците – изложбата на открито „Долината на тракийските царе“ ще бъде открита на 30 август от 17.30 часа и ще може да бъде видяна в залата на ул. “Искра“ 4. Експозицията е с постери на мегалитните паметници, открити в Сърнена Средна гора, ще бъде представена и експозиция наречена „Тракийска изложба по света“, обясни Сребра Касева, началник- кабинет на кмета в Община Казанлък. Тя уточни, че изложбите са на Инситутта по Балканистика при БАН и пристигат в Казанлък със съдействието на проф. Валерия Фол.

Официалното откриване на Празниците в Долината на тракийските царе ще се състои в петък 30 август от 20.00 часа при Тракийската гробница в парк „Тюлбе“. Тази година се отбелязват и 75 години от отриването на гробницата, която е в списъка наЮНЕСКО на Световното културно наследство. По време на церемонията ще бъде връчена и наградата „Проф. Александър Фол“.  Номинациите тази година са пет. Комисия ще избере тазгодишния носител на наградата. Тя се дава за цялостен принос в развитието на тракийската култура в България. След церемонията ще бъде представен спектакълът- „Траките“ на ансамбъл „Чинари“.

Друг акцент на тазгодишната програма е второто издание на необичайното състезание наречено „Тракийски сървайвър – Оцеляването“, съобщи още Сребра Касева. Тя поясни, че към играта-приключение за възрастни има засилен интерес, а в първото изданието участие са взели 75 отбора от двойки. Те ще трябва да се подложат на физически и умствени изпитания. включително търсене на предмети и ориентиране по карта, скачане в чували, решаване на логически задачи, преодоляване на водни препятствия, катерене, сечене на дърва, стрелба с лък, пълнене и пренасяне на чували с пясък. Началото ще бъде дадено на стадион Севтополис в 10.00 часа на 31 август, събота.

В рамките на празниците от петък до неделя в Казанлък ще се проведе и 12-та научна конференция „Проблеми и изследвания на тракийската култура“. В нея доклади и изследвания посветени на траките ще изнесат учени от цялата страна. В научния форум тази година ще вземе участие и евродепутата Мария Габриел.

В петък 30 август от 18,00 часа ще бъде открито и Международно биенале на изкуствата „D’ORO,с куратор Дан Тудор Труйка.

За пета поредна година ще се проведе и „Национален джаз фест – Казанлък 2019“. Откриването е насрочено за 20.00 часа в четвъртък 29 август в парк „Тюлбе“.  Участие в него ще вземат: ELECTROINIC DREAMS – концерт с участието на Мирослава Кацарова – вокал, Мирослав Турийски – пиано, Младен Димитров – барабани и Александър Леков – бас китара. На 30 август на сцената в парк Тюлбе ще има и концерт на представителен диксиленд на сухопътните войски на НАТО.

На 31 август от 20 часа на тракийската могила „Шушманец“ ще се проведе спектакъл и лазерно шоу на открито наречен „Мистиката на Долината на траките“. В 8,30 часа в село Ясеново е организирано наблюдаване на астрономическия феномен „Преминаване на Слънцето през скална обсерватория „Котката“.

Край Тракийската гробница от 31-ви август до 1-ви септември ще се проведе и изложението „Виното на траките“. Пак там ще се предлага възможност за снимки в традиционните одежди тракийски аристократи.

Ще се проведе и Детско пътешествие в света на траките – разходка с влакче, игри и награди; има и спортни състезания. На 1 септември ще се проведе маунтинбайк състезанието – Обиколка на „Долината на тракийските царе“, организирано от Клуб по планинско колоездене „Дарк Райдърс“. Същия ден от 9 часа в парк Тюлбе ще бъде даден старт на полумаратона „Тракийски царе“ – ThracianRun.

От 20 часа на 1 септември ще се състои Арт мултимедиен Фестивал –  „Докоснати от древността“ в парк Розариум.

В началото на септември трябва да бъде представена и репликата на тракийския кораб, който се строи на брега на язовир „Копринка“, разказа още Сребра Касева.  Предстои т.нар. птицеглав кораб да бъде въведен като туристическа атракция и да заплава във водите на язовира.