През 2019 година се навършват 75 години от откриването на Тракийската гробница в Казанлък

Миглена Първин – археолог в музея подчерта, че гробницата е паметник под егидата на ЮНЕСКО, като по този начин той има признанието на част от световното културно наследство. През 2019 година се навършват 75 години от откриването й.

Откритите през 90-те години още няколко монументални гробни съоръжения в района на Казанлък, като паметници на тракийското изкуство са не по – малко значими.

В последните няколко години усилията на Министерство на културата, на Община Казанлък и на Исторически музей искра са съсредоточени в т. нар. социалицазия на паметниците в Долината на тракийските царе, като приоритет е тяхното опазване в оптимално състояние, което е свързано с изграждане на подходящи защитни постройки и там където е необходимо и на поддържащи климатични системи.

По отношение на дейностите, които са извършени за опазване на надвижимите паметници на културата и по специално за гробниците на територията на община Казанлък, Първин поясни, че на повечето от тях са подсигурени временни защитни постройки, но това не е достатъчно и всеки един от тези паметници изисква създаването на постоянна такава.

Още по темата:

Д-р Даниела Стоянова: Рядък шанс за науката е, че Тракийската гробница в Казанлък е запазена в нейния цялостен вид