Росен Дончев: Това са само част от Идеите ми, свързани с Живописта, Образите и Словото

Благодаря на своите близки, на всички приятели и колеги,    които направиха тази изложба възможна. Благодаря !

 

  • Всички платна с размери 100х90см и 90х80см са участвали национални, европейски и световни формати и конкурси за живопис.
  • Особено място в тази изложба имат и проектите свързани с Думите. С техните истински значения и способостта им да ни правят цялостни. Това са проекти и идеи на галерия “Ателието”, по които работим от години.
  • “Два билета за театър” е резултатът от едно студентско приятелство. Това е проект, в който се търси равностойност на Образа и Словото.
  • “Небесно мляко” е отоврен проект. Интересното е , че той ще се променя и допълва непрекъснато. Носи мириса на прясно окосена трева и спомена за ожулените колене на детсвото. Това е проект за светулките, които образуват нови млечни пътища. И за странните колелета на живота, които се търкалят по Човешките небета. Показваме две пилотни текстови реализации, втората от които е колекционерска с ръкописи и рисунки в оригинал. Ръкописите ще имат огромно значение в бъдещия дигитален свят, за да не започнем да виждаме своите отражения на пиксели.

Проектът “Пътища” беше нашата чудесна, вълшебна семейна изложба в с. Жеравна през 2018. Живопис, Фотография и Текстил и нашите пътища, в които непрекъснато се променяме в особената, червена светлина на Жеравна, където хората започват да светят отвътре. Събрахме и пътищата на много приятели и това беше прекрасно.
И все пак, аз съм най- големия щастливец, защото всяка сутрин пия чай от дива мента с двама истински Артисти- Кирил и Ваня ! Често слагаме и допълнителна чаена чаша- един ангел се е научил да каца на нашия прозорец. Почти не си говорим с него, но ние знаем, че той се чувства добре.
Нови идеи и проекти има много. Дай Боже, никога да не свършват ! Да не свършват и пътищата, по които вървим !
Има много за разказване, но нека оставим нещо и за следващата изложба. И за следващото пътуване.

Росен