Със Сърце и Душа за България

Общо 38 смелчаци се потопиха във водите на Старата Река в Казанлък на 6-ти януари. Самият Костадин се хвърля за кръста 17 години, като го улавя за втори път. Най-младият участник в тазгодишния ритуал е Николай Христов, 12-сет годишен ученик от ОУ „П. Хилендарски“. Най-възрастният участник е 48 годишен.

Щастието и божията благодат спохожда бащата на две деца в Казанлък за втори път, макар Костадин да скача за кръста вече 17-та година. Късметът си и успехът Костадин посвети на двете си деца.

Общо 38 мъже и младежи скочиха за кръста във водите на казанлъшката река. Най- малкият смелчага бе на 12 години, а най- големият на 48.

”Здраве и късмет за него и хората които обича”, пожела на щастливеца кметът на община Казанлък Галина Стоянова, която му връчи и парична награда.

Костадин е управител е на една от мебелните къщи в Казанлък, семеен.

Богоявление в Казанлък започна с отслужване на Света Божествена литургия и Велик водосвет във всички православни храмове в града. По-късно от храм „Свети Пророк Илия” тръгна Литийното шествие към моста на Старата река, до парк „Тюлбето“, където бе хвърлен Богоявленският кръст за неговото спасяване от смелчаците на Казанлък.

Всички участници получиха от Община Казанлък ризи с народни шевици, безплатни ваучери за посещение в Градска баня №2, календари на Общината и безплатен обяд.

Народното поверие за сух студ навръх Йордановден вещае за Казанлък здрава и плодородна година. Храбрите казанлъчани, нагазили в ледените речни води спазиха древния християнски ритуал за освещаване на водата, под съпровода на гайда и тъпан от Фолклорен ансамбъл „Гъдулица“. Благочестивите смелчаци, нагазили в ледените води пожелаха много здраве и късмет и играха леденото мъжко хоро „Със сърце и душа – за България!“.