Култура

Шейново с нова музикална програма

Празничния концерт беше организиран от Нина Крауд – дългогодишен музикант, с много енергия и желание за работа. Ето какво сподели тя специално за читателите на вестник “ИСКРА”:
Казвам се Нина Крауд. От 2 месеца ръководя вокална група “Бели орхидеи” към село Шейново. 17 години живях в Холандия където бях концертиращ акордеонен изпълнител. Преди половин година се завърнах в България. Намерих къщата мечта в село Шейново. Тогава бях поканена от председателя на групата за ръководител. Аз съм класически музикант. Пяла съм и английска естрада, както по света така и у нас. Реших, че мога да се справя, като до някъде се преквалифицирам да свиря и народна музика. Видях, че тази група има по-голям потенциал. Когато я поех, освен познати народни песни се опитах да разчупя репертоара, като включа стари градски песни на 2 или 3 гласа, да пеят руски песни, да пеят шлагери, които са известни по целия свят. Съобразявала съм какво може да се изсвири и какво позволяват гласовите диапазони на дамите в групата.

Това беше първият ми самостоятелен концерт в Шейново по случай Успение Богородично с групата, която преди това е била към пенсионерския клуб „Весело поле”. Някои дами предпочетоха да пеят на друго място, но повечето за радост останаха при мен и по този повод решихме групата да се казва „Бели орхидеи” – ново начало с новото име. Бях се постарала в програмата да търся нещо по-разнообразно. За това бях поканила едно детенце на 8 години, казва се Даниела и е солистка, една от солистките на вокална група „Искрица”, тя изпя своята песен акапелно. Така реши самата тя и я изпълни по този начин, без съпровод, което беше голям риск, но тя се справи блестящо.

Поканих и един млад народен певец от училище „Антим I” – Емин. Той би трябвало на 13-14 август да замине във ваканция, но чувайки, че това ни е първото голямо участие в Шейново като самостоятелен концерт, си отмени ваканцията си и дойде да се включи в програмата. За тази голяма подкрепа и джентълменски жест, сърдечно му благодаря.
Аз винаги се опитвам като ръководител, да вземам най-добрите решения, които не да са добри за мене, а да са добри за хоровете и съставите, които водя – както групата на Шейново така и хор „Възраждане”.
И така вчера се престраших за първи път, откакто съм в България малко да се преквалифицирам в народната музика. С бившия ръководител Стефан Делиганев, който е любимец на цяло Шейново, както и на членовете на групата, която водя изсвирихме за първи път две хора заедно. Мисля, че беше атракция, до момента не съм се занимавала със фолклор, а той е млад мъж на 24 години със златно сърце. Така че свирейки със него четворно хоро и право хоро, считаме че това беше един свеж полъх в изявата на тази група и доказахме и на групата и на себе си, че класик и фолклорист може да се обединят. Доволни сме от нашето участие, надяваме се и за в бъдеще да продължим да работим в този дух.
За водеща бях поканила, една моя колежка от училищата, където съм работила в България. Тя е с много развит вербален интелект и като водеща излиза от всяка ситуация, казва се Синела Милева. Благодаря й, че се съгласи да води нашата програма в Шейново. Хората бяха много доволни. Другото, което искам да кажа, че тази идея за представянето на група „Бели орхидеи”, беше дадена от кмета г-н Данчо Данев, за което най – сърдечно му благодаря. Бих отбелязала, че от началото той беше малко скептичен, че мога да се справя с тази група.

В крайна сметка наблюдавайки реакцията му след нашият концерт вчера, мисля че беше доволен и застава зад нас и уважава нашия труд. Мисля, че много добре се получи точно на 15 август на Голямата Дева Мария на Успение Богородично, да направим този концерт. Хората са зажаднели да духовно, за нещо по-различно, за нещо по-нестандартно и мисля, че бих могла да реализирам тези идеи, тези очаквания от мене – въпрос е само на живот и здраве.
Следващият концерт, който ще се състой с вокална група „Бели орхидеи” ще бъде насрочен на 1-ви октомври. Тогава бих искала да акцентирам на най- популярните класически валсове, най-виртуозните танга. Бих поканила и друг сорт музиканти за изява, моите дами от хора и единствения мъж, който остана да пее в групата, са готови за тази идея, така че очаквайте нашата следваща изява на 1-ви октомври 2019 г.

Още Новини