Среща на автори и читатели на списание „КУЛА“

Казанлъшкото списание „КУЛА“ е основано през 1923г. и скоро ще отбележи век от своето съществуване. Достолепна възраст, до която малко издания за литература и изкуство са достигали.

Още от своето създаване, мисията на списание „КУЛА“ е да поддържа и развива потребността на човека от култура, като възпитава естетическия му вкус с качествена художествена литература и изкуство. Сто години по-късно, тази мисия все още вълнува редколегията на списанието.

Това неоспоримо се доказа от срещата на кръг КУЛА, която се осъществи в музея на Розата. Кръгът КУЛА е съставен от местни автори, които публикуват в списанието и техните читатели, които следят тяхното творчество. Тези срещи се осъществяват по различни поводи, но причината винаги е една- да се обменят идеи, творчество и опит.

Румен Денев, главен редактор на сп. „КУЛА“, откри срещата и покани всички автори да разкрият част от своите произведения, като ги прочетат пред аудиторията.

Трябва да отбележим, че списание КУЛА е национално издание и в него се публикуват произведения на автори от цялата страна, но акцентът му пада, най-вече върху казанлъшките творци, които рисуват, пишат и споделят за Казанлък.

В броевете на списанието може да се запознаете с утвърдени автори, но и с такива, които тепърва прохождат в литературния жанр. Това доказва друга важна цел на редколегията, а именно,  да дава път и стимул на младите в изкуството.

Милана Бездичка е такъв млад автор, който присъства на срещата и представи две стихотворения от стихосбирката си „ Част от мен“.

Сред авторите, които присъстваха бяха и доайените  на списанието  д-р Димитър Няголов, заедно с Димитър Ратов, майстори на късия разказ.

Бончо Къров, поет известен с красивата си любовна лирика; Румен Сомов, който пише предимно сатирични разкази; Симеон Стоилков, редактор на вестник Искра; Вяра Кънева; Мима Енева и др.

Освен художествена литература, сп. „КУЛА“ публикува и краеведски материали, за да съхрани историческата и етнографска памет на нашия край. Един от авторите в тази категория, който присъства  е Росен Георгиев.

Ако разгърнете страниците на списанието, сред литературните материали  ще намерите графики и черно-бели фотографии на именити казанлъшки художници.

Двама от авторите на тези изображения са фотографа-художник Пламена Радукова и скулпторът Спас Мавров.  Дизайнът на корицата на списанието е на  художника Иван Гайдаров, част от редколегията на сп. „КУЛА“.

Тези и още много автори, както и читатели се бяха събрали, за да отпразнуват съществуването на списанието и неговото значимо място в културно-обществения живот на Казанлък.