Стъклени плаки на почти век оживяват в изложба през август

Известният казанлъшки фотограф Александър Иванов е на път да осъществие един дългоочакван проект, който самият той определя като лична кауза.

Ето и какво написа в социалните мрежи Александър Иванов.

„Преди шест месеца в ръцете ми попаднаха над 500 стъклени плаки, на неизвестния / поне за мене/ Антип Коев Обущаров – фотограф от Шипка.

Плаките са от периода 1908-1931 г. и са притежание на Музей „ Чирпанлиева къща“ , гр. Шипка. Състоянието им не е добро, защото са стояли близо 75 години под стълбището в родната къща на Антип, след това още 25 – в Музея. След селекция, визуализиране и почистване, сканирахме 145 плаки формати 10/15, 13/18 и 18/24 см. Ангажирах се да бъда съставител на ретроспективна фотоизложба и луксозен фотоалбум с двуезична монография на Антип Обущаров по повод 160 годишнината от основаването на НЧ „Светлина – 1861“ гр. Шипка.

Разровихме архивите в „ Чирпанлиевата къща“, от наследниците на Антиповите братя в Шипка получихме множество фамилни снимки, дойдоха и десетки картички от частни колекционери. Казанлъченка живуща във Франция се ангажира да напише монография за Антип. Обединихме усилия с Музея на фотографията в Казанлък и издирихме още снимки и информация от Държавни Архиви в Пловдив, Велико Търново, Хасково, Сливен, Габрово, Плевен, от Музей „Искра „ и „Шипка –Бузлуджа“ в Казанлък, военни архиви.

Животът на Антип Обущаров ни се разкриваше снимка по снимка, черпехме информация основно от надписи върху снимки и картички, от оскъдни обяви и публикации в казанлъшкия в-к „Искра“ за периода. Животът на Антип се оказа невероятен сценарий за филм – дърводелец, изобретател, артистичен и музикален талант, активен общественик с леви убеждения, но преди всичко фотограф – специализирал девет месеца във Виена през 1915-та. Участник е в двете войни – Междусъюзническата и Първата световна като полкови фотограф към 23-ти ПШП.”, разкрива Александър Иванов.

Той споделя, че са кандидатствали към Министерството на Културата по програма на Национален Фонд „Култура” за финансиране, но проекта не е одобрен за финансиране.

„Отрязаха ни чиновниците в министерството – явно си нямат представа как, защо и с какви средства се провежда достойно честване на 160 годишно читалище в малко градче като Шипка.”, пише още Иванов.

Казанлъшкият фотограф Александър Иванов апелира за съдействие своите съграждани, колеги и всички родолюбиви българи за набиране на средства за издаването на албума и изложбата на Антип. Необходимата сума е 5000 лв. за фотоизложбата с над 90 снимки, монтирани в луксозни рамки /тип музейно изпълнение/ с формати 44/60 и 60/90 см. Парите са основно за копиране на фотографиите и изработване на рамките.

Самият Сашо Иванов ще подпомогне родолюбията кауза с безвъзмездния си труд и ще дари сумата от 20 авторски албума, които обявява за продан, а именно: „Пирин Вълшебната планина“ – 49 лв.; 5 броя „ България от птичи поглед ІІ“ – 59 лв. и 5 броя „Видения“ – 65 лв.

„Той призовава още, тези които му имат доверие да преведат в аванс по сметка 50 лева за предстоящия луксозен фотоалбум посветен на Антип Обущаров.

Очаква се книжното тялото да е около 200-250 страници, те ще бъдат отпечатани на хартия 170 гр./м2, формат 24/31 см.; твърда подвързия с обложка; двуезичен с монографията на Антип.

„Шипченци, тези боси деца от Антиповия стъклен свят, са Вашите бащи и деди, майки и баби – вашата фамилна история на поколение дало всичко от себе си, за да ни има нас днес. Уверявам Ви, всичко което правим в момента, е единствено с цел да покажем на Вас и на света животът в селото преди сто години, да извадим от забвение личността и таланта на Антип Обущаров – в негова памет!”, категоричен е казанлъшкия фотограф.

Откриването на изложбата в Музея на фотографията Казанлък, ще бъде посветена на 133 години от рождението на Антип – 14 август 2021 г.

А всеки, които иска да подкрепи каузата може да дари средства:

Сметка за дарения

Банка ДСК, гр. Казанлък

Титуляр: НЧ „Светлина – 1861“ гр. Шипка

IBAN: BG73STSA93000004324006

BIC: STSABGS

Лице за контакт:

Рада Стойнова

тел: 0895095516

имейл: svetlina1861@abv.bg

https://paypal.me/svetlina1861?locale.x=en_US

Снимка: Архив Музей „Чирпанлиева къща” – град Шипка; Пикник по шипченски
Място: Околностите на село Шипка, Автор: Антип Коев Обущаров / 1888-1942 /,
Носител: стъклена плака 10/15 см., Година на заснимане : 1910-1925

Вижте още:

loading…