Татяна се завръща с първа изложба у нас

В 18 часа на 6-и август  Татяна събира  публиката на Музея на фотографията и съвременните визуални изкуства за първа среща със своето творчество. Повече от 30 работи в цвят – различни формати и техника,  очакват ценителите в залата за временна експозиция на музея.

Преди да разкрие себе си като автор в Казанлък, Татяна вече има зад гърба си различни  участия и самостоятелни прояви – предимно в Барселона. Там тя живее години наред, докато повикът на корените, както признава самата тя, не я връща отново тук, в Града на розите.

„Завръщане“ е и името на тази изложба, за която Татяна разкрива, че е подготвила свои фотоси в цвят. Цветът на нейните пътувания: „от там – към тук и от тук – натам…“.

Татяна Бончева започва да снима след спонтанен опит с лентов фотоапарат, който запечатва тайнствата  на Халкидики  близо до Атон.  Открива, че себеизразяването чрез фотография ѝ харесва. Поощрявана от близки приятели, продължава да снима. Работи с лентови фотоапарати, колекционира лентови фотоапарати. След 2007-а година взима в ръце кинокамерата. После трайно се спира на цифровата фотография.

Градът като архитектура, като пейзаж и начин на живот, влиза не само във фокуса на любимото Fuji, но и в личната представа на Татяна Бончева за света на днешния европейски човек.

Барселона – Берлин – Хамбург  – това е линията в първата изложба на Таняна  Бончева в  каталунската столица, от общо четири самостоятелни представяния там в периода 2008 – 2013-а година. Фото-опитите на авторката тръгват по пътеките на живота в града. Изкушението „Street Art“ идва съвсем естествено. Татяна се увлича дори от графити. Това е акцентът в изложбата, която тя посвещава на 20-годишнината от падането на Берлинската стена. Снима по фестивали на открито, обича да фокусира обектива си в музиката.

Собственият си почерк открива постепенно. Спира погледа си в романтичните абстракции, експериментира в портретния жанр. Всъщност, нейното днешно предизвикателство са портретите. Опитва се да улови човека пред обектива, емоцията, погледът, характерът…

Решението за сегашната изложбата за Татяна идва провокирано от най-неочакваната изненада, която я чака в родния Казанлък: тук вече има Музей на фотографията…! Повече от година тя следи случващото се в музея, преживява  неочаквано интересни срещи с изкуството на десетки уникални автори, респектирана е от майсторството, с което те се представят тук. Усеща се своя в това артистично пространство, намира себе си в него.

Татяна Бончева е един от участниците в организираните от Музея през миналата 2018-а година, Шестнадесети Фотопленер  „В Долината на розите“ и Първи  фотосалон  на казанлъшките фотографи.

Авторката  има  публикации в каталога на Foto Merce 2010 – Барселона, GO MAG и сп. Gig MAG.

Като фотограф, Бончева се вълнува от предизвикателството да улови човешките взаимоотношения. Така се включва в международното изложение „ Жени и интеркултура“ – 2010 в център ЮНЕСКО – Барселона. Заедно с Анна Палах през 2011 –а показват „Какво ни прави щастливи” в  историческия  музей  на Барселона. По това време участва и в „Симпозиум на болезнената любов“, колективен проект, в който чрез перформанс, видео и фотография, се изявяват 40 артисти от цял свят, свързани с Каталуния.  Казанлъчанката участва и в съвместна проява с колеги от Секция „Живопис и фотография“ в ежегодните изяви на „Изкуство без граници“ – Барселона  2014 – 2017 г.

Татяна Бончева има Първа награда от  B&W,  Имигрант – дестинация – 2009 г., Calsteldefelds  и записва името си в Осми конкурс за фотография „Gracia“ – 2008 г., Барселона.

„Be U till full of Love“ е името на друга нейна самостоятелна изява, родена от идеята за закачка през играта на думи  с асоциацията „Beautiful“. Изложбата събира десетки квадрати канава в едно голямо дигитално сърце с посланието:“Бъди себе си, докато се изпълваш с любов…!“. Послание, в което и сега Татяна вярва. Не само защото след гимназиалното си образование в Казанлък,  завършва богословие във ВТУ „Св. Св.Кирил и Методий“.