Трио “Калина” и Антон Гудов представят редки и автентични български носии в изложба на 21 май

Любителите на фолклора и българските традиции, ще имат възможността да посетят Изложбата “Автентични български носии”, която е посветена на бежанците от Беломорска и Одринска Тракия.

“С радост ви съобщаваме, че тази година за вас сме подготвили най-голямата си и най-добра изложба от автентични носии, която сме правили досега. В нея ще видите уникални експонати и старинни забраждания, плод на нашите дългогодишни събирания и проучвания.

Тази изложба е много специална за нас, тъй като покрай колекционерството тръгнахме по следите на един много болезнен период в българската история. След Балканските войни огромни части от България остават извън пределите ѝ и българите, живеещи по тези земи, са принудени да напуснат родните си места и да бягат в търсене на спасение.

Покрай събирането на носиите, които ще видите, имахме възможността да разговаряме с множество потомци на именно тези българи, които с болка разказват историите на техните предци. Това са хиляди семейства от Беломорска и Одринска Тракия, изстрадали своята съдба. Тази изложба е посветена именно на тях.

Ще може да видите носии от Гюмюрджинско, Узункюприйско, Суфлийско, Димотишко, Каваклийско. Освен носиите на бежанците за вас сме подготвили още старинни експонати и от други региони на България.”, споделиха организаторите на изложбата.

Откриване на изложбата на 21 май от 18:30ч в галерия “Иван Милев” (Инфоцентър), ул. Искра 4, Казанлък.

loading…