В сряда “Кукерландия” ще превземе Казанлък – ОБНОВЕНА

Музей на Фотографията – Казанлък, Художествена галерия “Жорж Папазов” – Ямбол, Сдружение ЯФО ( Ямболска фотографска общност), Община Ямбол, Общинско предприятие “Култура и туризъм” – Ямбол и Община Тунджа представят Изложба “Кукерландия – избрани творби” от фотографския фонд на художествена галерия “Жорж Папазов” – Ямбол.

Избраните фотоси са от ежегодно провеждания международен фотоконкурс “Кукерландия” в рамките на Международния маскараден фестивал “Кукерландия” – Ямбол. Коратори на изложбата са Стоян Стоянов – Председател на ЯФО и Константин Зайков дългогодишен организатор и член на журито. Изложбата има за цел да популяризира Международният маскараден фестивал и Фотоконкурс “Кукерландия”.

Фестивалът „Кукерландия“ е емблема на Ямбол като фестивален град. Събитието събира хиляди участници и гости на града, дошли да съпреживеят пъстрото и оглушително зрелище. Провежда се ежегодно по време на маскараден фестивал Ямбол. Възниква през 2005 г. по идея на Георги и Константин Зайкови, подета от няколко души, а по-късно и от някои местни институции.

Мотото на „Кукерландия“ е „Когато фестивалът е живот“ и отразява, както пълнокръвния живот на древните кукерски традиции по този край, така и пищното настроение, с което се зарежда всеки, който е станал част от празника.

„Кукерландия“ се провежда ежегодно в края на февруари или в първите дни на март. Кукерството неизменно е свързано с наближаването на Сирни заговезни и обичаите по прогонване на злите сили, посрещането на пролетта и събуждането на земята. Затова и в представянето на групите специален акцент са ритуали, пресъздаващи дейности по заораване и засяване на земята, раждане на хора и животни и наричания за здраве, берекет и плодовитост.

По мащаб ямболският фестивал е сред от най-големите и пищни събития в страната. Участват хиляди кукери, бабугери, сурвакари, старци и други маскирани, буквално от всички краища на България. Колоритът на празника се допълва с участието на много чуждестранни групи.

Кулминацията на фестивала е двудневното състезателно дефиле на маскираните. В изданието на „Кукерландия – 2019“ участваха над 90 групи.

Сред отличителните черти на ямболския фестивал са гигантските кукерски маски – страховити 3-метрови съоръжения, които внасят неповторим колорит на празника. Основното съпътстващо събитието пък е едноименният Международен фотографски конкурс с изложба, представящ уникални фотографии от българските маскарадни традиции и от европейски карнавали.

Двадесет и първото издание на „Кукерландия“ ще се проведе от 27 февруари до 1 март 2020 г.

Тази година, в края на месец Февруари, Фотоизложба „Кукерландия” ще навърши 16 годишна възраст. През 2005 година фотографската изложба „Кукерландия” дебютира, а от следващата 2006 година тя има и конкурсен характер. Следващите години конкурсът прераства в международен.

Първоначално само фотоизложбата носи името „Кукерландия”. След няколко години името е възприето за целия кукерски фестивал. Името означава земя на кукерите. А кукерите кои са?  Под това наименование съществуват по нашите земи от древни времена маскирани „чудовища”, които гонят злите духове и изпълняват ритуали за плодородие и човешко щастие и здраве. Кукерският ритуал е дълбоко символичен, много колоритен и обичан от българите.

Фотоконкурс „Кукерландия” представлява своеобразно Публично-частно партньорство между Общински, Частни и Неправителствени организации и е положителен пример за организация в областта на културата. Водещи в това отношение са Общините „Ямбол” и „Тунджа”, ХГ “Жорж Папазов”, ОП “Туризъм и култура”. Ямболска фотографска общност, Вагабонд Медия, Арт Принт Шоп и др. Провежда се всяка година по време на маскарадния фестивал в югоизточния български град Ямбол през месец февруари. Обект на снимките са маскирани и костюмирани хора от България и други страни, изпълняващи специални ритуали и обредни танци.

По регламент участващите фотографи могат да изпращат до 5 (пет) броя авторски снимки за участие. Конкурсът преминава в две части. В първата фаза, авторитетно жури анонимно селекционира, чрез специален web базиран софтуер 40 фотографии от всички участващи. Селекционираните фотографии се отпечатват, рамкират и се подреждат в зала на галерия „Жорж Папазов” в Ямбол. Часове преди откриването на изложбата жури от авторитети гасува отново анонимно за всяка снимка по десетобалната система и излъчва призовите фотографии. Тогава се обявяват авторите за широката публика.

Сега „Кукерландия” разполага с най-богата и качествена колекция от фотографии на снимки на кукери – българските ендимични, маскирани фигури, които прогонват  всички злини. В представителна извадка участват от 20 – 60 фотографии. Такава е изложбата „Най-доброто от КУКЕРЛАНДИЯ”, която ХГ „Жорж Папазов” излага в Етнографски музей Пловдив (на 17.05.2014), Габрово, Одрин, Велико Търново а на 08.01.2020 г. от 17,30 ч. в Музея на фотографията в Казанлък.