ОБНОВЕНА: В Европейската нощ на музеите на 14 май – богата програма и Белослава в Казанлък (ВИДЕО)

Директорът на Художествената галерия в Казанлък Пламен Петров разказва, каква културна програма са подготвили съвместно с Историческия музей „Искра“ по случай Европейската нощ на музеите.

Вечерта ще започне с инициативата „Заедно в изкуството с Иван Милев“ в къща музей „Ненко Балкански“, в която ще участва писателката Кристина Тужарова. Тя е автор на детската книга „В невидимия свят с Иван Милев“, която предстои да излезе в средата на годината.

Жители и гости на града ще имат възможност да се включат в творческа работилница на открито в къща музей „Дечко Узунов“ под ръководството на творците от школа „Арт линия“.

За своята първа самостоятелна експозиция „Останки за дълготрайна употреба“, която се откри през март в Художествена галерия – Казанлък, ще говори младата казанлъшка художничка Силвия Попова между 17-18 ч. в централна сграда. По-късно – между 18.30 – 19.30 ч. в рамките на Нощта на музеите в къща музей „Дечко Узунов“ ще се състои и разговор за българската литература с поета и културолог д-р Кирил Василев и писателя и журналист Силвия Чолева.

От 20 ч. програмата продължава с фрагмент от театралния авторски проект на Тодор Боянов „Часът на твоето мълчание“ с участието на Петър Петров и Димитър Кабаков. Специален гост на Художествена галерия – Казанлък в Нощта на музеите ще бъде певицата Белослава, която ще зарадва посетителите със своето първо участие в Казанлък.

На края на вечерта гостите ще видят документалния филм за Иван Милев по сценарий на Димитър Стоянович.

Жителите и гостите на града ще имат възможност да разгледат и постоянните експозиции на Художествена галерия – Казанлък и ИМ „Искра“. Те ще работят с вход свободен от 16:00 до 24:00 часа. Временните изложби, които ще могат да бъдат разгледани, са „Цветове в долината“ на Минко Попдимитров, „Останки за дълготрайна употреба“ на Силвия Попова, „Да прекрачиш в миналото“ – съвместна изложба на ИМ“ Искра“ и Регионален исторически музей Велико Търново. Временната изложба в къща музей „Дечко Узунов“ е „Семинар за сънища“ на Драгол Пенчев, а в къща музей „Ненко Балкански“ са „Светогорска легенда“ на Иван Милев от частна колекция и „(Не) Сериозно“ на Веселин Дамянов – Вес.


loading…