В Казанлъшкия театър „Любомир Кабакчиев“ Планират завръщане към българската и световната класика

С оглед ситуацията, в която се намират българските театри, да изнасят представления на открито, в следващите месеци дейността на Общински театър „Любомир Кабакчиев“ ще бъде изнесена на открито в Алиоловата къща.

В това пространство, което е отдадено на театъра от Община Казанлък, той играе своите представления в продължение на вече четири сезона.

„Идеята ни е тази къща да се наложи като културен център. Хората да свикнат, че от май до октомври тук кипи живот. И освен нещата, които ние ще предложим на казанлъшката публика – стари и нови проекти, вече във връзка със затворените зали на театрите в страната и използването на открити пространства, колеги от цялата страна проявяват интерес и предполагам, че това лято ще имаме доста по-наситен културен живот в Алиоловата къща“, подчерта Кабаков.

В програмата си екипът на театъра предвижда да включи поетични вечери, стара, нереализирана досега идея.

Една част от старите си спектакли Казанлъшкият театър показа вече в интернет, но има и интерес към такива, които не са показвани.

В тази връзка предстои да бъдат реализирани вечери с прожектиране намясто в Алиоловата къща, на голям екран, с някои от емблематичните спектакли на казанлъшкия театър, като в програмата ще бъдат включени и такива още от неговото основаване.

„Хората искат да ги видят – с чаша вино и хубава музика. Това също е част от културния живот на града“, поясни Кабаков.

В афиша на театъра ще бъде включено и едно ново заглавие – „Греховната любов на Захарий Зограф“, като амбициите на екипа са премиерата му да се състои пред публика още това лято.

Заради ситуацията с коронавируса театралният колектив прекъсна работата си върху спектакъл по Чудомир, чиято премиера трябваше да се състои по време на Чудомирови празници през март тази година. „Той е с много герои и не беше възможно да репетираме по време на карантината. По всяка вероятност ще го оставим за премиера на следващите Чудомирови празници“, каза Димитър Кабаков.

По съвместни проекти работят ОбТ “Любомир Кабакчиев“ и Исторически музей „Искра“. Те са съсредоточени върху използване на откритото пространство в Етнографския комплекс.

Идеята е пред казанлъчани и гостите на града да бъдат представяни казанлъшки теми, като например, „Мамино детенци“ на Любен Каравелов, част от Чудомировите герои, по-кратки форми в зависимост от нуждите на туристическия поток.

Част от творческите планове на театъра са и представленията, с които ще бъдат представени част от литературните произведения изучавани в горните класове в училищата.

„Трудно днешните деца сядат да четат. Идеята ни е да представим част от по-големите и сложни произведения, които се изучават в училище. По един интересeн и атрактивeн начин. Целта е децата да бъдат предизвикани да погледнат за какво става въпрос между тези страници“, поясни директорът на казанлъшкия театър.

По думите му ще бъде продължена и шекспировата линия в Алиоловата къща. След спектакъла на „Сън в лятна нощ“, предстоят премиери на „Ромео и Жулиета“ и на „Буря“ от Шекспир.

„Може би е дошло време да се обърнем към класиката – било то българска или световна, защото в едни такива времена, хората търсят сякаш по-устойчивите ценности“, каза Кабаков.

Свързана публикация

Театърът се завръща на лятната сцена в Алиолувата къща от 30 май