В Копринка няма само да плават а и ще следват стъпките на траките

На първи март Програма VIVACOM Регионален Грант обяви финалистите от четвъртото издание на Програмата. Това се случи на официална церемония в гр. София. От общо 259 подадени проектни предложения от всички области на страната, журито отличи 13. Сред финалистите е и проекта на НЧ „Пробуда – 1920”, с. Копринка – „По стъпките на траките”, който се финансира със сумата от 4040,00 лв.. Проектът е насочен към децата на с. Копринка, на възраст между 8 и 15 г. , които ще проучат и представят историята и културното наследство на древните траки, населявали територията на общ. Казанлък. А това ще се случи по един атрактивен и привлекателен начин – чрез съчетаване на история, спорт, туризъм, творчество. В рамките на проекта се предвижда да бъдат организирани туристически походи с посещения на исторически обекти. Наред с опознаването на историята, децата ще учат как да се ориентират в природата и как се строи бивак. Ще се проведат пленери и творчески работилници, в които ще рисуват, ще приготвят хляба на траките, ще изработват одежди и предмети от техния бит. Децата ще се срещнат и ще запишат спомени на жители на селото, участвали в разкопките на древния тракийски град Севтополис, залят от водите на яз. Копринка. Предвижда се и издаването на фотоалбум – пътеводител с рисунки и снимки, направени от участниците в проекта.

За да реализира своята идея, читалището в с. Копринка разчита и на своите партньори – Исторически музей – гр. Казанлък, Туристическо дружество „Орлово гнездо”, ОБ „Искра”, НЧ „Светлина – 1861”, гр. Шипка, които изразиха готовност да подкрепят дейностите по проекта, и с които ще бъдат организирани съвместни инициативи.

Какво ни провокира да разработим проекта? Установихме, че децата все по – малко познават историята на своя роден край. А културното и историческото наследство на Казанлъшката долина е изключително богато. Тук има 11 тракийски обекта с национално и 1 със световно значение. В близост до с. Копринка са останките на древния тракийски град Севтополис, тук се строи и тракийския боен кораб. За жалост нашите проучвания сочат, че децата нямат представа за тези природни, културни и исторически забележителности. Те пътуват с родителите си до далечни дестинации, запознати са повече със световната и европейска история и култура, но губят интерес към местната история. Чрез организираните дейности по проекта децата не само ще се запознаят с тракийското наследство в община Казанлък, но и ще добият лична представа от всеки обект. Ще бъдат по – близо до природата, ще се научат да работят в екип, да се справят в нестандартна обстановка.

Мария Желева – библиотекар в НЧ „Пробуда – 1920”, с. Копринка