Вечната класика: Черно и Бяло

12 юли е денят, посветен на Света Вероника, която се приема за покровителка на фотографите и в цял свят се отбелязва Ден на фотографа. Според църковните предания Вероника предложила на Исус парче плат, за да изтрие лицето си по пътя към Голгота. В кърпата останало неръкотворното „истинно“ изображение на образа на Спасителя. Тази реликва изчезва по времето на Латинската империя. По същото време на Запад за пръв път се появява известната Торинска плащаница. Италианците вярват, че Вероника е изцелила император Тиберий с помощта на своето парче тъкан с образа на Спасителя. Името Вероника означава истински образ (от латинското verus iconicus).

15 автори от Бургас гостуваха със свои  работи в Музея на фотографията и съвременните визуални изкуства в Казанлък с изложба, която беше открита вчера 11-и юли. Авторите, членове на Бургаската фотографска общност  изненадаха публиката с различна сетивност,  гледни точки и техники, вложени в над 40 черно-бели фотоси.

Сдружение Бургаска фотографска общност е създадено през 2008 г.  Днес, след 11 години творчески и социални проекти в сферата на съвременното фотографско изкуство, вече може да се твърди със сигурност, че  общността има свой собствен творчески почерк.

Бургаската фотографска общност обединява 35 автори – професионалисти и любители, някои от които – от други градове. Всеки от тях притежава уникален стил, личен поглед отвъд видимото, но заедно, те изграждат характерния облик на съвременната фотография с марка „Бургас“. С различни професии, от 20 до 70-годишни, с диаметрални творчески похвати, с афинитет към по-мрачна или по-деликатна естетика, членовете на Бургаската фотографска общност  са обединени от страстта към фотографията като  запечатват емоцията на мига в различните жанрове – портретна, пейзажна, актова и стрийт фотография, подводна фотография, минимализъм, фоторепортаж, детска и сватбена фотография.

Креативните търсения на авторите от Бургаската фотографска общност водят до престижни награди от български и международни конкурси и форуми. Последните постижения идват с номинациите и наградите от Международно биенале на хумора и сатирата – Габрово 2019,  Международното биенале  “Изкуството на миниатюрата” –  Русе,  фотоконкурс-изложба “Трафик на хора – погледни  страха в очите” – Варна,  9-ти Международен Фотографски салон –  Варна,  Международен фотосалон Пловдив, Кукерландия – Ямбол.

Много от членовете на общността имат зад гърба си реализирани самостоятелни изложби и индивидуални участия в български и международни фотографски форуми,  имат престижни награди.
Димитрина Андреева и Жечо Планински са носители на златни, сребърни, бронзови медали  и други  международни награди,  членове  са на Международната федерация на фотографското изкуство (FIAP) и носители на значката ”Artiste FIAP”.

Членовете на Бургаската фотографска общност са организирали и участвали в над 70 изложби и  конкурси – биеналета “Бяло”, “Синьо”, “Джазопис”, “Приятели на морето”, “Бургас около мен”, “Разкази за живота на рибаря”, “Джулай”, “Приказки за Ева”, автобусна изложба “Включи града”, “Шарено”, “Моите очи…твоят свят…”,  ”Отвъд мегапикселите”, ”Черно и бяло”… Някои от изложбите са реализирани съвместно с чуждестранни фотографски групи в България, както и по линия на трансграничното сътрудничество.

Само преди няколко месеца  публиката на музея на фотографията  имаше удоволствието да види тук самостоятелната изложба на Димитрина Андреева – „Докосване“. Диди бе и участник в тазгодишния пленер „В Долината на розите“ в Казанлък. Тази пролет други от авторите – Етелка Пирева, Бети Пирева, Константин Костадинов и Тодор Динев, показаха свои работи в изложбата „Отвъд мегапикселите“ в Художествена галерия – Казанлък.  В сегашната изложба ще се представят още  Александър Стоянов,  Ани Адамова,  Антоанета Богданова, Валентин Китанов, Венелин Тодоров, Георги Иванов,  Красимир Коларов, Пламен Русев  и  Светлин Йосифов.

Една от целите на общността  –  да се интегрира фотографското изкуство в урбанистична среда, се осъществява чрез  поредица от изложби “на въже” в Морската градина, където морето се очертава като естествен фон на показаните снимки.

Морето, което бургаските фотографи признават за свое неспирно творческо предизвикателство,  своя любов и муза.