Великата Казанлъшка Музикална Фамилия Гайдарови

ФА „ Гъдулица” при НЧ „ Възродена Искра” и Женските фолклорни групи към НЧ „ Любен Каравелов” – село Бузовград и НЧ „ Освобождение” – село Шейново представиха по достоен начин фолклорната традиция в община Казанлък в предаването на ТВ СКАТ – „ От българско, по-българско”.

Обичта към фолклора, търсенето на нови творчески хоризонти, реализация на таланта – това е основната идея на творческия проект Фолклорен ансамбъл „Гъдулица”.
Ансамбълът е създаден през 2014 година към Народно читалище „Възродена Искра”. Идеята за „Гъдулица” е на художествения ръководител Димитър Гайдаров, който е и основател, и близо 30 години преподавател във фолклорните музикални паралелки на Средно училище „Екзарх Антим I”.
Възрастовият диапазон на участниците в ансамбъла е от 7 до 77 години.
Съставът изпълнява произведения на именити български композитори, както и авторска музика на ръководителя на ансамбъла Димитър Гайдаров.
ФА „ Гъдулица“ е носител на златен медал и „ Златен Орфей“ в Националния шампионат по фолклор във Велико Търново през 2014 година и носител на званието „ Абсолютен национален шампион по фолклор“ за 2014г. Два пъти носител на златен медал и „ Златен Орфей“ и европейски шампион по фолклор в Европейския шампионат по фолклор в Несебър през 2014г и в Бургас през 2015 година. „ Гъдулица“ завоюва първо място във Фолклорния събор на Рожен през 2015г. Ансамбълът е носител на специалната награда на Националния фолклорен конкурс „ Марица пее „ село Доситеево през 2016 и 2017 година.
През 2017 година ФА „ Гъдулица“ завоюва „ Гран При“ на седмото издание на Международния фестивал на изкуствата „ Морска перла“ в град Ахелой и бе селектиран за участие в 49-я Международен фолклорен фестивал в гр. Яш, Румъния.
През 2018 година „ Гъдулица” получи специалната награда на Международния фолклорен конкурс” – „ Фолклорни нюанси” – Приморско.
Във визитната картичка на ансамбъла се вписват и редица призови индивидуални награди на солистите му.
Редица солисти през годините са разнасяли славата на Бузовград и читалището в селото. Настоящата група има своите предшественици, чийто достоен наследник е тя. Хор за народни песни е сформиран още в далечната 1957 година от Димитър Гайдаров, дядо на настоящия ръководител на женската певческа група. В него са участвали 27 жени. През 1974 година е сформиран нов хор с ръководител Румяна Терзиева, като участниците в него са 19 жени, а по същото време в читалището работи и танцов състав с 20 танцьори. През 1984 година е сформирана отново певческа група с ръководител Георги Воденичаров, този състав съществува една година и половина. От 1987 година е сформиран оркестър за народна музика с ръководител Димитър Гайдаров, през 1995 година той сформира детски хор с ученици от местното училище, а настоящата женска певческа група ръководена от него е сформирана през 1998 година и работи и до днес. Женската певческа група е ежегоден участник в Празник на розата, в местни фолклорни събития, носител е на призови отличия от национални фолклорни конкурси.
Женската фолклорна група към НЧ „ Освобождение” в село Шейново е един от съставите, носители на редица награди и медали – призови места в Националния фолклорен фестивал „Димитър Гайдаров“, от фестивала „Цветница“ село Инзово и от фестивала „С песните на Балчин юнак“ .
Това, което обединява трите състава е техният художествен ръководител Димитър Гайдаров.