Виртуални турове ще разкриват красотата на музеи и гробници от Долината на тракийските царе

В рамките на виртуалния тур могат да бъдат разгледани всички експозиции, целите гробници с тяхната архитектурата, всички експонати в Музея на розата и в Историческия музей.

В Музей „Искра“ виртуалните посетители могат да се докоснат до всички епохи представени в експозициите му, отделите Праистория, Античност, Средновековие, Нова история, Най – нова история, Етнография, Възраждане.

В Музея на розата акцент е производството на розовото масло, където са представени всички уреди, които служат за това, както и много архивни счетоводни документи на първите розопроизводители в Казанлъшкия край. „Информацията е изключително подробна. Виртуалната разходка е озвучена на български и на английски език“, поясни Кристиян Желязков.

Той подчерта, че проектът за виртуален екскурзовод „Дигитализация на движимо и недвижимо културно наследство“ е реализиран през 2017 година. Виртуалните турове са само една малка част от целия проект. Изграден е отделен сайт, в който са вкарани виртуалните турове. Отделно, част от отделите в музея са дигитализирани чрез 3D скенери, които към този момент са в архива на културния институт и се ползват за научни цели. „И движимото и недвижимото културно наследство имат нужда от сериозни грижи, за да бъдат запазени във вида, в който са в момента, за бъдещите поколения“, каза Желязков.

Виртуална разходка може да направите, като отворите линка: http://kazanlakmuseum.com/?cid=16

Информация: Вестник “Искра”