„Завръщане“ с изложба-благодарност към любимите си учители от Художествената гимназия

Светлина, много светлина! Любов, уют, красота, колорит, експресия, многоизмерни внушения, послания и откровения. Маслена живопис, акварели, графики и скулптури. Доказани творци с разпознаваем стил. Така накратко може да бъде описана изложбата „Завръщане“, която беше открита на 24 ноември 2020 г. в художествена галерия „Искра“ 4 в Казанлък.

Художниците Иван Гайдаров (с. Ясеново), Теменуга Димова (Стара Загора), Фикрет Окан (с. Габарево), Димитър Райколов (Бургас) и Огнян Кузманов (Плевен) спонтанно решават да направят тази обща експозиция. Преди десетилетия от Художествената гимназия тук тръгват творческите им пътища и днес с огромно преклонение пред мащабното дело на своите учители те се връщат, за да им засвидетелстват своята обич и безкрайна благодарност за всичко.

Училището заема почти сакрално място в сърцата им с неописуемата си творческа атмосфера, приказна материална база и най-вече – всеотдайните и безкрайно талантливи преподаватели, които не само им разкриват много тайни в света на изкуството, но ги провокират да мислят свободно, да експериментират, да не се страхуват от трънливия път на изпитания и търсения, да обичат безрезервно, да се раздават и да не спират да учат и да се самоусъвършенстват до края на дните си.

Теменуга Димова и Иван Гайдаров
Иван Гайдаров и Теменуга Димова

Към този приятелски творчески кръг е поканена да се присъедини със свои работи и 13-годишната художничка Жана Асенова, която развива таланта си в Национално училище по пластични изкуства и дизайн „Акад. Дечко Узунов“, както се нарича Художествената гимназия днес.

Жана Асенова

Почетно място в този букет от разнородни творби заемат скулптурите на проф. д-р Димитър Рашков, който е сред любимите учители на вече утвърдените автори. Всеки от тях пази прекрасни спомени с него, които като жалони са насочвали посоката на развитието му напред.

Проф. д-р Димитър Рашков

„Бивши възпитаници на Художествената гимназия в Казанлък решихме да направим тази изложба и се радваме, че проф. д-р Димитър Рашков, който беше наш преподавател, се съгласи да участва, а това придаде друга стойност на изложбата“, поясни художникът Иван Гайдаров. Творбите в експозицията не са подредени по автори, за да не стоят скучно. Те са на различни места в артпространството, за да бъде показан духът на Художествената гимназия чрез многото разпръснати идеи. „В нас живее духът на тази гимназия, която ни е заредила със силно желание за творчески и духовни търсения. А изложбата показва много индивидуални и различни пътеки“, добавя той.

Иван Гайдаров

Работите на някои от авторите представят търсенията им в годините. Други творци пък показват свои съвсем нови произведения, които говорят за настоящите им постижения. Иван Гайдаров споделя за себе си, че е експериментатор и предпочита експресивността – всичко идва на мига, идеята го разтърсва и той започва да работи веднага, като не спира до самия финал. Много рядко коригира нещо впоследствие.

Иван Гайдаров

За един от любимите си преподаватели – проф. д-р Димитър Рашков, разказва, че се е държал с учениците си като с равни и им е помагал да търсят своите пътища. „Това беше нещото, с което го запомнихме, и си остана завинаги не толкова преподавател, колкото приятел. Той винаги е бил и много ярък пример за нас със своето творчество – правеше едни огромни скулптури, докато ние имахме някакви първи ученически опити. Беше прекрасно време!“, връща се в спомените си Гайдаров.

проф. д-р Димитър Рашков
Проф. д-р Димитър Рашков

Той признава, че Художествената гимназия в Казанлък му е дала много. В нея се потапя в свят на идеи, на търсения, на мечти и възможности да открие себе си и света. Там получава много силен импулс да търси свобода и свободна изява. И този заряд е толкова мощен, че живее в душата му и до сега и задава пътя му на развитие. „Не спирам опитите да търся, да откривам. Мисля, че това е правилният път. Ако станеш търговец, истинското умира“, убеден е той.

Фикрет Окан

Много му се иска изложбата „Завръщане“ да стане ежегодна и да включва още възпитаници на гимназията. „Това е начин да покажем, че ние сме хора на единението, а не на разединението, което ни залива отвсякъде. Обединяваме се в търсене на доброто, на оня път, в който израстваме – израства Духът най-вече, за да можем да берем плодовете му. Те са красивите – духовните плодове са най-красиви и ако ние се храним с тях, то и животът ще бъде прекрасен. Духовните плодове са любов, радост, мир, дълготърпение, благост, милосърдие, вяра, кротост, въздържание. Важно е да не забравяме, че Духът твори – ние сме само негови проводници. И не трябва да спираме да сме благодарни на Бог, че ни дава възможност всеки ден, всеки миг да се откриваме – себе си и другите. И да си помагаме. Затова смятам, че такива начинания са много полезни“, обобщава Иван Гайдаров.

Димитър Райколов

Когато говори за Художествената гимназия, която й дава всичко, Теменуга Димова не може да остане равнодушна – трепет и вълнение се промъкват в гласа й, а сълзите намират път навън. И така е всеки път, когато спомените я върнат в най-прекрасното време от живота й. А колкото повече години я делят от тези незабравими преживявания, толкова по-мили и по-дълбоки стават те за нея.

Теменуга Димова

„Идеята за тази изложба се роди спонтанно и основно е на Иван Гайдаров. Той ни призова: „Елате да се върнем“, а Огнян Кузманов каза: „Тогава изложбата ще се нарича „Завръщане“. И ето ни – всички приятели заедно. Поканихме и други колеги, но бяха заети. Преди повече от 40 години за пръв път прекрачихме прага на Художествената гимназия в Казанлък и все едно пред нас се отвориха огромни врати към безбрежно необятни познания. Това място е много специално, то ни даде абсолютна свобода. В него за пръв път бях дарена с щастие, любов и приятелство от всичките ни учители. Винаги, когато идвам тук, плача от вълнение и посещавам задължително гимназията, защото толкова много обич никога не съм получавала в живота си“, споделя с огромно вълнение Теменуга Димова. Тя и Иван Гайдаров завършват дизайн в гимназията, но благодарение на задълбочените познания, които получават тук, нямат проблем да създават и прекрасна живопис.

Огнян Кузманов
Огнян Кузманов

Димова добавя, че тази специална магия на Художествената гимназия и днес е факт. Настоящата директорка Петя Минекова продължава делото на своята предшественичка Иванка Делчеваа училището е едно от най-престижните в света. „Аз съм пътувала много – такава перфектна материална база и такива добри учители е много трудно да се видят“, казва тя. И добавя, че в гимназията са ги научили и на нещо много важно в живота – никога да не се отказват и да не пропускат нито един шанс. „Да, открихме изложбата на 24 ноември 2020 г и тя можеше да бъде посетена само 2-3 дни, защото всички галерии трябва да затворят от утре, но по-добре така, отколкото да стоим, да чакаме по-благоприятен момент и нищо да не правим“, убедена е Димова. И си спомня за друг важен урок от любимото училище – независимо какво ще създава, да го прави с огромно удоволствие и да е щастлива.

Теменуга Димова

Освен успешен творец, Теменуга Димова е и преподавател по интериорен дизайн, ергономия, история на изкуството, цветознание и др. дисциплини в Архитектурния факултет на Варненския свободен университет „Черноризец Храбър“. Тя пази традициите и ги предава на младите, които са доста различни от нейното поколение. Вдъхновяват я будните, талантливи, всеотдайни и трудолюбиви нейни студенти, които учат с огромно желание. Не й допада дистанционното обучение, защото то отчуждава учители и ученици, но и в тази ситуация дава най-доброто от себе си.

Жана Асенова

Радостна е да види, че млади хора посещават експозицията „Завръщане“. Вдъхновяващата и зареждаща сетивата изложба се превърна в събитие за разнородната публика, която успя да й се наслади. Специалната й аура е съставена от жанровото и стилово разнообразие на работите, както и от сходните творчески и човешки ценности, които приятелите и възпитаници на Художествената гимназия в Казанлък изповядват.

Теменуга Димова

Авторите планират изложбата да стане ежегодна, като се надяват и други техни колеги, свързани с любимото училище в Казанлък, да се присъединят. Събитието има потенциал да се превърне в знаково за културния живот на града, както и да стане част от Културния календар на Община Казанлък.

„Изложбата е израз на нашата благодарност към нашите преподаватели. Това е най-добрият начин да им кажем, че живеем пълноценно, работим вдъхновено и сме им безкрайно признателни“, обобщава Теменуга Димова, която се надява следващата изява да е още по-мащабна, чакана с нетърпение и емоционално заредена.

Поздравителен адрес по повод изложбата „Завръщане“ от Иванка Делчева, бивша директорка на Художествената гимназия в Казанлък:

„Птици пред полет! Така ви наричаха в деня на вашето изпращане. Разперили още неукрепнали криле, но готови за бъдещето – знайно или незнайно! Но се връщате отново тук – в родния дом, където пораснахте сред приятели, учители, спомени. Тук вече са децата ви, а може би и внуците ви! Наследниците присъстват плахо, като вас в началото, но стават все по-уверени, защото ги посрещат и учат с любов!

Сред тях е и Жана Асенова – още много малка, но винаги засмяна и търсеща. Затова и днес на тази изложба е редом с вас, големите! Една достойна наследничка на вас, на Дечко Узунов. Наслука, Жана! Бог ти е дал талант, но с 99% труд ще постигнеш големи успехи!“

Проф. д-р Димитър Рашков:

Биография на проф. д-р Димитър Рашков:

Димитър Рашков е роден в гр. Карлово. Завършва Академия за изящни изкуства в София със специалност „Скулптура“. Четири години преподава в Художествената гимназия в Казанлък, после работи две години в ателието на академик Барадай в Киев. Шест години е главен художник на община Карлово и уредник на Градската художествена галерия, на която от 1997 г. до 2004 г. и от 2018 г. до днес е директор. През 2000 г. печели конкурс на Съюза на българските художници за творческо пребиваване в “Cité des Arts” – Париж, Франция. Член е на СБХ и на Обществото на художниците “Филипопол” в Пловдив.

Авторът има над 60 участия в общи изложби и 65 самостоятелни експозиции в престижни художествени галерии в България, Австрия, Чехия, Германия, Франция и Гърция. От 1986 г. Димитър Рашков всяка година показва най-напред в родното Карлово самостоятелна изложба с най-новите си пластики, които после гостуват в други галерии из страната. От 1999 г. скулпторът редовно прави самостоятелни представяния на изложението “Винария” на Международния панаир в Пловдив.

Димитър Рашков редовно участва в международни конкурси, пленери и биеналета на скулптурата и е лауреат на редица награди. В Международното биенале на хумора и сатирата в изкуствата в Габрово е представял свои творби пет пъти. С участието си в неговото XVI-то издание през 2003 г. печели Наградата на град Габрово – статуетката “Гаскар” (габровският “Оскар”).

Избран е за почетен професор на Държавния университет „Александър и Николай Столетови“ в руския град Владимир с решение на Съвета на учените от 28 юни 2018 година.

Иван Гайдаров

Биография на Иван Гайдаров:

Иван Гайдаров е роден в село Ясеново – до град Казанлък. Завършва Средното специално художествено училище в Казанлък и оттогава се занимава с всякакви търсения в областта на дизайна и живописта. Първата му самостоятелна творческа изява е през 1986 г. – Проект и попълнение на музейна експозиция на гимназия „Н. Вапцаров“ – Казанлък, включваща в себе си металопластика „Космически човек“ с размери 6 х 3.5 м.

Той работи с дърво, метал, мрамор, гранит, бронз. Има 20 самостоятелни изложби и участия в колективни експозиции в България и чужбина – между тях са представяне в Международния художествен пленер в гр. Надканижа, Унгария, в TerraFirmaGallery, Сонома, Сан Франциско, САЩ, изложбата живопис „Преходи“ в галерия-книжарница „София-прес“ София, изложба „Творецът и неговите съучастници“ с поета Румен Денев в Алианс Франсез – Казанлък, в Съюза на архитектите в София и др. Негови творби се намират в частни колекции в България, Дания, Унгария, Индия, Гърция, Австрия, САЩ.

Теменуга Димова

Биография на Теменуга Димова:

Теменуга Димова е родена в село Изворово, Чирпанско, и е интериорен дизайнер. Завършила е Художествената гимназия в Казанлък, в която след години се връща като преподавател, а висшето си образование получава в Художествената академия в София със специалност „Промишлен дизайн“. След първи курс е приета със специалност живопис в Московския държавен художествен институт „В. И. Суриков”. Не отива да учи там, защото мечта й е да стане дизайнер, но съдбата й поднася изненада и след десетилетия все пак учи живопис в това престижно учебно заведение.

От две години преподава интериорен дизайн, ергономия, история на изкуството, цветознание и др. дисциплини в Архитектурния факултет на Варненския свободен университет „Черноризец Храбър“. Автор е на учебник по ергономия, който предстои да издаде, както и да защити докторат по темата.

Собственик е на фирма за производство на мебели и интериорен дизайн в Стара Загора, като предлага цялостно проектиране, изграждане, производство и монтаж на интериор за дома, офиса, хотели и ресторанти у нас и в чужбина. Нейният естетически усет е дал лице и душа на много обекти у нас и в чужбина – Италия, Франция, Холандия и други. Запазените й световни марки са „Design Art“ и „Tiamo“.

Огнян Кузманов

Биография на Огнян Кузманов:

Художникът Огнян Кузманов е роден в Плевен. Завършва Художествената гимназия в Казанлък. Участва в повече от 40 изложби. Наричат го „бързащия експериментатор“ и „реалния модернист на собствения си живот, стил и изкуство“. Той не спира да провокира себе си и публиката с нови търсения и малки или по-големи открития, с които радва почитателите си непрестанно. Творчеството му отдавна е прескочило границите на родния Плевен, както и тези на страната ни. Негови картини са представяни във Франция, Словакия, Сърбия, Чехия, Германия, Норвегия, Швеция, Гърция, Турция, Белгия, САЩ и други държави, а участията му в общи изложби са десетки. Много от творбите му са собственост на частни колекционери.

Често е определян като нестандартен и свободолюбив художник, който не спира да търси – усъвършенстване и изява. Творческият импулс го провокира да създава интересни артсъбития, които се превръщат в празник както за участниците в тях, така и за публиката. Такива са пленерите в град Обзор, които събират творци от няколко държави по два пъти в година, както и пленерът „Пространство и време“, привличащ стойностни автори от България и чужбина в Архитектурно-парковия комплекс „Двореца“ в град Балчик.

Димитър Райколов

Биография на Димитър Райколов:

Димитър Райколов е роден в Бургас. Рисува от дете и любовта му към изобразителното изкуство го отвежда в Художествената гимназия в Казанлък, която завършва. Повече от 20 години е творец на свободна практика, който се изразява чрез живописта. Участва в много изложби в страната. Член е на Дружеството на художниците в Бургас. Свързан е завинаги с морето, което го вдъхновява и го провокира непрестанно.

Фикрет Окан

Биография на Фикрет Окан:

Фикрет Окан е роден в село Габарево, Казанлъшко. Възпитаник е на Художествената гимназия в Казанлък. Носител е на наградата на Художествена галерия – Казанлък от Есенния салон през 2017 г., организиран от Община Казанлък. Първата си самостоятелна изложба „Начало”- живопис и рисунка, представя през 2018 г в залите на Художествена галерия – Казанлък. Има десетки участия в общи експозиции. Уникалният и разпознаваем стил изразява вътрешното му усещане за изкуството и битието.

Иван Гайдаров
Жана Асенова
Фикрет Окан
Проф. д-р Димитър Рашков

Източник: “Духът на Плевен”

loading…