Версия: Знаете ли защо лъвът на Шипка е обърнат на изток?

Според първоначалния проект върху Паметника на свободата на Шипка е трябвало да се постави огромен бронзов лъв, гледащ на север.
Лъвът обаче създал много проблеми. Той бил вече отлят във Софийския военен арсенал от група майстори. Фигурата била направена от 28 отделни бронзови части с тегло 28 тона. Трябвало да се качи до върха и там да се сглоби като обемен пъзел. Мулета и катъри го изнесли до горе. И тъкмо работниците умували как да го качат на върха на пресечената пирамида от доломит, румънското правителство остро протестира: “Не може българският национален символ да гледа на север! Това намирисва на териториални претенции!” – отсичат власите, които вече са заграбили Южна Добруджа.
Министерският съвет се събрал и било взето решение лъвът да се обърне на юг, архитектурният проект го позволявал.
Веднага след тази стъпка обаче едновременно реагирали Гърция и Турция. Все още били пресни спомените от Балканската, Междусъюзническата и Първата световна война. Намеквало се, че българите търсели реванш за Ньойския договор.
Под натиска на Румъния, Гърция и Турция нашите политици, вместо упорито да отстояват своето, скланят глава и решават да обърнат лъва на запад.
Тогава пък мълниеносно реагира Сърбия. Дали българите не търсят реванш за Македония и Западните покрайнини? Сръбският посланик дори връчва официална нота на външно министерство. Погледът на българския лъв пречел на двустранните отношения между двете страни, твърдят сърбите.
Накрая е решено лъвът да бъде обърнат изток.
Дълго време след това българите се шегували, че лъвът гледа към Черно море, защото рибите са неми и не могат да протестират.
Източник: “ГОРДИ БЪЛГАРИ”

 

loading…