А знаете ли, че розариумът в Казанлък е изграден върху старо гробище

Преди три години емблематичният Парк “Розариум” в Казанлък бе обновен. Засадени бяха десетки нови видове дървета и декоративни рози и се оформиха нови кътове за отдих и игра на деца, спортни площадки, фитнес на открито, цветни беседки, фонтан и т.н.
Паркът е създаден в периода 1922-1923 г. За него разказва дописка във вестник „Казанлъшка искра“ отпреди 90 години, публикувана в брой 71 на изданието от юни 1927 г.
От нея научаваме, че в началото на ХХ век на мястото на днешния Розариум са били засадени стотина орехови дървета, но местните овчари ги изкоренили и от тях останали само три.
Когато паркът започва да се изгражда през 20-те години на миналия век, там са засадени различни горски дървета, но както се отбелязва в статията – скамейките за сядане били недостатъчни.
През 1927 г. в Розариума се строи стая за градинаря и помещение за инструменти.
По-рано на това място имало стари български гробища, в които били погребани и много руски войници, загинали по време на освободителната Руско-турска война.
В дописката се споменава още, че градската община е отпуснала кредити за изграждането на Розариума. Срещу него от изток се намирал колодрумът. В него имало бюфет с грамофон, от който се носила музика.
„Но кризата не ми позволява да посетя колодрума и да почина при някоя маса“ – отбелязва авторът на публикацията, подписал се като Метеор, който обаче мъдро заключава  в края на текста: „Кризата няма да бъде вечна – това ще направя други път“!