Mинало незабравимо

Историята на Стоян-Стайновата къща: Какво я свързва с образа върху Петолевката?

Според специалистите във вестибюла на къщата стилът на Иван Милев е декоративен, но образите са изключително експресивни.

„Линията, формата, деформацията е нещо, което се прави за пръв път тогава в страната дотогава. Тук са само няколко фигури – мадоната, овчарят и жътварката, разположени първо на черен фон”, обяснява Христо Генев, директор на Художествената галерия в Казанлък.

Художникът поискал от собствениците да разруши една стена, за да развие композицията си. Родът Стайнови в началото на 20 век строи къща в родния си град в модерния стил сецесион, и я електрифицира в първия ден на новата 1914г.

„Тази водноелектрическа централа, която е, както казва Генчо Стайнов, един културен подвиг за Казанлък. И вижте какво нещо – първото нещо, което те захранват с ток, е културният институт на Казанлък „Ученолюбивата дружина читалище Искра”, обръща внимание Иво Косев, директор на къщата музей Петко Стайнов в Казанлък.

За повече от век къщата е събрала няколко поколения Стайнови – индустриалци, военни, политици и музиканти, но никога не е била музей. По време на социализма се е използвала за административни цели, по-късно е реституирана и сега е обявена за продажба.

Иван Милев получава признание още на младини в Европа, а в наши дни и у нас. Образът на твореца е изобразен върху една от популярните български банкноти, емисия 1999 – 2009.

За всички, които все още се колебаят кой е този световноизвестен художник, могат да извадят една банкнота от пет лева и да видят, че там е изрисуван Иван Милев, а от другата страна са стилизирани неговите творби от тези стенописи.

Още Новини