Mинало незабравимо

Казанлъшката роза вирее в най-старата розова градина в света

И това не е случайно – техният парк розариум е най-старият в Европа и е изключително богат с различни видове рози.

Създаден в края на 19 век от Жул Граверо през 1892 г. купувайки единадесет хектара имение от L’Haÿ и разработва голяма колекция от рози. През 1899 г. призовава известния озеленител Едуард Андре да създадат заедно първата градина посветена единствено на розите. През 1901 г. Жул Граверо е изпратен на мисия на Балканите да изучава отглеждането на рози и създаването на розова есенция. По този повод посещава Казанлък за да отнесе прочутата Роза Дамасцена във Франция .

На 24 юни 1910 г. крал Фердинанд и съпругата му кралица Елеонора посещават розовата градина на Багател. И те носят подарък – казанлъшка роза.

Вестник Фигаро от 25 юни 1910 г. разказва:

“Суверенните пристигнаха с автомобил около единадесет часа в розовата градина, придружени от г-жа Станчоф, генерал Гойран, граф Бурбулон и подполковник Гриаш.

Кралят в тъмносин костюм и филцова шапка, носеше жълто цвете на бутониерата; кралицата имаше беше в елегантен бял тоалет и виолетова сламена шапка, украсена с големи панделки.”
Господин Форестие, който ръководеше своите Величия в средата на цветните лехи и под беседки, докато са в рози, подари на краля няколко цветя, произтичащи от първата голяма френска розова градина.
На тази среща кралят обсъди с французите въпроса за присаждане и хибридизация, пред превъзходната алея от рози на Казанлик, от която се правят най – известните парфюми.”

Le Petit Journal добавя:
“Въпреки че посещението беше много късно, розата вече изпълни всичките си пролетни обещания, розовата градина изглежда особено заинтересува краля и кралицата.

Царят изслуша с интерес дадените обяснения, по-забележително му бяха показани различни български рози, донесени от Касаулик и които хибридизирани с японска роза, дадоха роза наречена „ Parfum de L’Hay “. Кралицата се бе украсила с екземпляр от това цвете.”

Повече от век по-късно правнуците на Жул Гаверо – Жан-Люк Маррет и Робърт Граверо посещават Казанлък по време на Фестивала на розата.

“Дойдохме, за да се научим как правилно да съхраним това, което ни е оставено”, споделиха те по време на визитата си.

Информация: “Бодли и Рози”

Още Новини