Можем ли да изпишем вярно имената на светите братя, създали българската азбука

Най-големият бич за съвременната ни нация е неграмотността. Растат поколения, които правят грешки дори като си изписват името. Уви, невежеството винаги е манифестирало в една или друга степен по нашите ширини. Дори и на 24 май!

24 май се чества у нас като Ден на българската просвета и култура. Тъжно е обаче, че именно този празник понякога ни дава повод да констатираме за пореден път проявите на слабограмотност, на които ставаме свидетели ежедневно.

Така е днес, така е било и преди. Темата е намерила място и преди близо 80 години на страниците на вестник „Казанлъшка искра“. В брой 354 на старата газета от май 1939 г. дописка, подписана с инициалите К. К., обръща внимание, че в публикациите в родните вестници и списания за празнуването на 24 май в онези времена неизменно се повтарят грешките при изписването имената на първите ни просветители – братята Кирил и Методий.

Както отбелязва авторът, те се срещат в най-различни варианти: св. св. Кирил и Методий; Св. Кирил и Методий; Св. Св. Кирил и Методий и пр. – с едно или с две „св.“, като второто е ту с главна, ту с малка буква, или пък големия брат е ту с „й“ в края на името си, ту без него…

Същите нелепи грешки и днес може да се видят върху фасадите на училища и църкви, чиито патрон са солунските братя, както и на много други места.

А вие знаете ли как е правилно трябва да се изпишат?!