10 талантливи деца от Казанлък са в Топ 10 на България

Станаха известни имената на децата, допуснати в Клуба на Бербатов  „Успелите деца на България” за 2018.

Сред над хиляда постъпили номинации от цялата страна 370 са одобрени, а сред тях 10 са деца от Казанлъшката община.

Традиционно най-много членове на клуба на Успелите деца има от София – 85. Област Стара Загора се нарежда на 10-то място с 11 деца, благодарение на Казанлък със своите 9 номинации и град Крън с една, срещу само 1 от областния град.

За единадесета поредна година най-много деца имат постижения в сферата на изкуствата. Казанлък има 4 номинации на талантливи пианисти. Това са Виктор Владков, който е с няколко номинации в Клуба, Виктория Влахова, Христиана Харалампиева и Адриана Узунова.

В литературата също сме силни, отново с 4 номинации на Фая Гератлиева от гр. Крън, Милла Рачева, Лъчезар Йорданов и Кирил Димов.

Елена Николаева е номинирана с поп пеене, а в модерния балет е номиниран танцовия дует Анна-Мария Танева и Антония Ваклинова.

До края на април номинациите на децата с постижения в изкуствата, науките и спорта през миналата година ще се оценяват от експертно жури. След оценяването ще бъдат излъчени 27 финалисти за Голямата награда, а 9 от тях ще я спечелят.

Бърз поглед към списъка показва, че това са основно литератори, възпитаници на Валя Димова, и пианистите на Елена Юлиянова.

Но нека видим и имената на успешните деца от Града на розите.

Милла Рачева е от Клуба по творческо писане „Светлини сред сенките” при ОДК “Св. Иван Рилски”. Тя учи в трети клас на ОУ “Георги Кирков”. От клуба на кака Валя е и третокласничката Фая Гератлиева. 2018 беше много успешна за лъчезарното момиче, което спечели цели 34 награди. Фая е член на Клуб 2016 и Клуб 2017 на Фондация “Димитър Бербатов”. Тя беше и едно от талисманчетата в Мача на звездите 2017.

От „Светлини сред сенките“ е и третият номиниран – осмокласникът от Художествената гимназия Кирил Димов. Той е един от най-дейните участници в клуба, като автор и илюстратор на пет от колективните романи на клуба. Кико е член на Клуб 2014, Клуб 2015, Клуб 2016 и Клуб 2017 на Фондация „Димитър Бербатов”, финалист за Голямата награда за 2014 и 2015 година.

Осмокласникът Лъчезар Йорданов е четвъртият млад писател, който попада в Клуба на Бербатов. През изминалата година и той е завоювал десетки литературни награди под ръководството на кака Валя Димова.

И – смяна на десена: две балерини са следващите казанлъшки участнички в Клуба на успелите. Това са абитуриентките от танцовия дует Анна-Мария Танева и Антония Ваклинова. Техен ръководител е Станко Танев от ОДК “Св. Иван Рилски”. Момичетата имат много награди от престижни състезания, като например международната Балканска олимпиада на музиката и танца “Mediana Grand Cup” – Ниш.

Младата поп-певица Елена Николаева с ръководител Мариана Мъгева също се класира и влезе в Клуба на Бербатов. Седмокласничката от ОУ “Св. Паисий Хилендарски” има редица запомнящи се постижения през 2018 година и спечели едногодишна стипендия за високи постижения в сферата на изкуството, присъдена от Община Казанлък. Елена взе участие в МФ “Spring in Vienna”, който се проведе във Виена и Прага, а последно я гледахме в конкурса на „Шоуто на Слави“.

И така, идва ред на възпитаниците на пианистката Елена Юлиянова. Второкласничката Христиана Харалампиева от Школа по изкуствата “Емануил Манолов” при НЧ “Искра – 1860” също бе приета в Клуба на успелите деца. 2018-а беше много успешна година за Христиана. От всичките си участия младият талант се завърна с престижни награди. Световни онлайн конкурси: първа награда от верига “Великите композитори” – конкурс “Музиката на 17-и век” – Лондон, трета награда от V МК “ЕНКОР” в Лондон – изключително престижен конкурс с жури от 500 члена от 70 държави.

Смело може да се каже, че пианистът Виктор Владков е една млада звезда. Преди две години той даже спечели Голямата награда на фондация „Д. Бербатов“. Така че, включването му в Клуба на успелите и през тази година, бе очаквано и закономерно. А спечелените от него награди през 2018 са повече от респектиращи: Първа награда от Международниян музикален конкурс “Golden Classical Music Awards” в Ню Йорк; Първи награди в Международните музикални конкурс „Grand Prize Virtuoso” във Виена, Брюксел и Залцбург… Вече 10 години Виктор свири на пиано с голяма любов, упоритост и усърдие. Усъвършенства способностите си в майсторски класове при именити професори като П. Доковска, Кр. Тасков, Т. Поддубная, Р. Йовчев. Очаровал е публиката на концертите в Брюксел, Виена, Залцбург, Рим, Лондон, София, Казанлък – индивидуално и като солист на Софийската и Сливенска филхармония. Виктор е член и на Клуб 2011, Клуб 2012, Клуб 2013 и Клуб 2014 на Фондация „Димитър Бербатов”. Финалист за Голямата награда за 2012, 2013 и 2017 г.

И още една възпитаничка на всеотдайната музикална педагожка Юлиянова – младата пианистка Адриана Узунова. Казанлъшката деветокласничка влезе с лекота в Клуба на Бербатов, тъй като в нейната колекция има такива впечатляващи трофеи като първата награда в Международния онлайн конкурс “Музиката на XIX век” от серията “Великите композитори” – Лондон. 2018 година беше най-успешната в творческата биография на Адриана, която спечели точно 30 награди, от които 4 са Гран при, 10 първи, 3 специални награди.

Успех и за още една казанлъшка пианистка – Виктория Влахова, чийто ръководител е пловдивската музикална педагожка Маринела Маринова. Осмокласничката от СУ “Екзарх Антим I” бе сред номинираните за Клуба на успелите. Един млад талант, който по своя блясък си съперничи с този на Виктор Владков. И това се доказва от спечелените от Виктория свръх-престижни отличия: Първа награда от Международния музикален конкурс „Best Prokofiev Performance” от серията „Great Composers” – Лондон; Първа награда от Международния музикален конкурс „Golden Classical Music Awards” – онлайн, Ню Йорк. На този конкурс Вики беше най-малкия участник във възрастовата си група. Тя получи и покана за участие в концерта на победителите в Weill Recital Hall в “Карнеги Хол” – Ню Йорк. Виктория е член и на Клуб 2017 на Фондация „Димитър Бербатов“.

Накрая, да отделим добри думи и за едно старозагорско момиче – Деница Генчева също влезе в Клуба на Димитър Бербатов. Седмокласничката от ІІ ОУ „П. Р. Славейков“ се състезава в клас „Литература и мултимедийни презентации“. Неин ръководител е Владимир Илиев. Със свои есета и мултимедийни презентации Деница печели редица национални конкурси. Тя е председател на Ученическия съвет и през годината се е ангажирала с редица благотворителни и общественополезни инициативи.

Какво може да се каже в заключение – и единадесетата поредна кампания за членство в Клуба на успелите потвърди тенденцията най-много деца да имат постижения в сфера „Изкуства“. По традиция, най-много сред успешните малчугани са децата с името Виктория и Виктор, което значи „победител“.

„Успелите деца на България” е най-сериозният проект на Фондация „Димитър Бербатов”. Целта му е да стимулира децата в училищна възраст да развиват своите дарби и заложби и да им дава шанс и самочувствие да ги споделят със света. В рамките на този проект се връчват първите в България годишни награди за постижения на деца от І до ХІІ клас в областта на изкуствата, науката и спорта.

Наградите са с висока стойност, защото кандидатстването става по строги критерии, а оценяването се извършва от експертно и обективно жури.