21-ви март – Четири международни дни в едно!

Доброволците на Взаимопомощ в двуезичния си сайт https://theyouth.info/ по проект Взаимопомощ на Европейския корпус за солидарност ни напомнят интересен факт.

21-ви март е известен като Световен ден на поезията и кукления театър. Но не само на този ден се празнуват и Международният ден на хората със синдрома на Даун и Международен ден за етническа толерантност. Именно затова пристигат и започват работа новите доброволци за третата част на проекта от Словакия, България, Латвия и Румъния.

Световният ден на поезията е учреден през 1999 г. от Юнеско. Целта на обявения ден е да се признае обществената ценност на поетичното изкуство като носител на езиковата красота, културата, свободния дух и творчески заряд, който ни издига над тривиалното и винаги ще бъде белег за висок човешки идеал. За България  Ден на поезията е 1 октомври, които според ЮНЕСКО е Световен ден на музиката. А от 1980 г. у нас се чества и като Празник на българските певци и музиканти.

През 2003 г. Международния съюз на куклените театри към Организацията на ООН по въпросите на образованието, науката и културата (ЮНЕСКО), обявява 21 март за ден на Кукления театър. Посвещава се на подкрепата и популяризирането на кукленото изкуство по целия свят.

За първи път този ден е отбелязан като Международният ден на хората със синдрома на Даун по време на VI световен симпозиум по инициатива на Европейската и Международна асоциации с цел превенция и помощ на хората със синдрома на Даун, който се провежда в Палма де Майорка през 2006 година. От 2012 г. Организацията на обединените нации (ООН) официално подкрепя инициативата.

Не на последно място на 21-и март се обединяваме и в борбата срещу расизма. Генералната асамблея на ООН провъзгласява през 1966 г. този ден за Международен ден за премахване на всички форми на расовата дискриминация. В този ден през 1960 г. 69 демонстранти срещу апартейда в Шарпвил, ЮАР, са убити от полицията. Много от тях застреляни в гръб. Сред убитите има жени, има деца. 180 души са ранени.

Кофи Анан, бивш генерален секретар на ООН и носител на Нобелова награда за мир казва: „Може да изповядваме различни религии, да говорим различни езици, да имаме различен цвят на кожата, но всички ние принадлежим към една раса – човешката раса.”

инж. Мария Славова
Председател на СНЦ “Младежки център за развитие-Взаимопомощ”
loading…