Младите

Едно лято в Библиотеката

В Детски отдел на Общинска библиотека “Искра” стартира поредното Детско лято. Заниманията  се провеждат всеки ден от 10.00 до 12.00 за деца, читатели на Детски отдел от 7-11 години, които искат да творят, пишат, рисуват и се забавляват!Лято в библиотеката” продължава с интересни срещи за децата от Казанлък и в последните дни на август.Първият ден стартира със занятията от поредицата “При изворите на живота” с ръководител фолклориста г-жа Ваня Минчева. Децата се запознаха с историята на българската шевица и направиха своите първи стъпки в бродерията.

3-ти юли, децата в Лятната академия на Библиотека “Искра” посветиха деня на писане и разказване на истории с Валя Димова. Беседа за вредата от тютюнопушенето изнесе д-р Галина Димитрова от РЗИ – Ст. Загора.

На 4-ти юли малките акедемици  участваха в Арт работилница, която се ръководеше от Катя Христова – художник и уредник в ХГ Казанлък. Всички работиха и се забавляваха.

И тази година в Лятната академия на Общинска библиотека “Искра” започна издаването на вестник “Наше лято” , под ръководството на Валя Димова. Първият брой вече е факт.

На 9-ти юли заниманията бяха свързани с ателието “При изворите на живота”, в което с помощта на хореографа Ваня Минчева уроците по бродиране продължижа! След рамката, която направиха миналия път участниците избработваха този път оградка. Имаше много старание и отлични резултати! Следващият ден участниците правиха бухал. Под ръководството на Валя Димова децата изработиха своя оригинален бухал. За награда всички отидоха в Художествена галерия Казанлък на посещение!

В средващите дни, се състоя  творческата работилница с Валя Димова, в която децата изработиха и издадоха брой първи на списанието “Лятно селфи”!

Очертаваха се вълнуващи дни в лятната академия на Общинска библиотека “Искра”-  един от академици представи своята първа книга “Спасителите на тъмната луна”. Книгата представи Валя Димова. Нейн автор е Томас Виргили от Италия, правнук на Лилия Димитрова. Имаше много въпроси, свързани с автора и поздравления от малката Ида, участничка в Пим-Пам. Накрая автора раздаде автографи на своите почитатели.

Децата се запознаха и с една млада дама – Радост Добромирова, която представи своята първа книга “Линията на живота”. Радост е внучка на известния казанлъчанин Стефан Саранеделчев. След премиерата малчоганите  под ръководството на Валя Димова направиха новия брой на вестник “Наше лято”, посветен на рождението на великия българин Васил Левски!

Гости на лятната академия бяха две дами от РЗИ – Стара Загора. Галина Димитрова изнесе беседа на тема “Общуване без агресия”, а Искра Динева запозна участниците с “Оралната профилактика” или как да се грижим за своите зъби. След интересните теми дойде ред на Валя Димова, която бе приготвила за апликация 3D чудовище. Всеки изработи своето чудовище и го представи!

С нетърпение очакваха и гостите от  Лапидариума към ИМ “Искра”. Всички се превърнаха в археолози и откриха много съкровища. След това оцветиха тракийски божества и богини. И накрая си изработиха тракийски накити. Благодарим на ИМ “Искра” за гостоприемството.

През топлите августовски дни в  академия с Валя Димова имаха интересни занимания. Първо се качиха на влакчето на Община Казанлък, което ги закара до Музей на розата. Там запознаха участниците с история на розата и розопроизводството в Казанлъшко. И след интересната беседа се отправиха към Сърцето, което е част от кампанията “Капачки за Казанлък”, където поставиха събраните капачки.

С това приключенията не спират, защото заниманията в лятната академия продължават – всеки ден до края на месец август.

Още Новини