Екофестивалът приключи, Доброволчеството продължава

И с края на фестивала с носталгия трябва да се разделим с доброволците, работили по проекта в продължение на 2 месеца, и да завършим последната глава от ЕДС приключението  на проекта „Дълбоки корени” на програма „Еразъм+”. Организацията благодари на всички, включили се в него.

Стратегическият доброволчески проект събра в Казанлък младежи от Франция, Полша, Португалия, Италия, Финландия, Унгария, Румъния, Германия и Словения и им даде шанс, както да работят за благото на красивия ни град, така и да се влюбят в българката култура.

Доброволците получиха грамота от кмета на Община Казанлък, имаха възможност да опознаят в игрова ситуация града ни, да организират „Езикови кафета“ за представяне на културата си, съвместно с Общинска библиотека „Искра“, докоснаха се до Празника на розата и участваха в Празничното шествие на града. Представиха Екофестивала в няколко училища на града ни, опознаха региона и имаха възможност да се докоснат до творчеството на Румен Сомов с рисуване по сгради в града ни за кампанията „Капачки за Казанлък“ и не на последно място да популяризират Екофестивала в града ни и сред другите доброволци на България.

Доброволците организираха и ежеседмични кампании за почистване на територии, замърсени в града ни, включително почистване на екопътеката по пътя за Мегалита.

За родното общество не е обичайно да вижда множество от доброволци, но градът на розите  се гордее с традицията си по приемане, изпращане и организиране на множество европейски проекти за доброволчески труд. В момента „Взаимопомощ“ имат 3-ма дългосрочни доброволци от България, Франция и Чехия по проект „Взаимопомощ“ на програма „Европейски корпус за солидарност“, които ще работят в града ни за 10 месеца.

Представянето на програми „Еразъм+“, „Младежта в действие“ и  „Европейски корпус за солидарност“ и трудът, извършван от чуждестранните доброволни работници, са една от добрите практики в сферата на младежките дейности, а МЦР могат да се похвалят с 15 години опит.

Доволни, че обогатяват както социалния живот в града, така и биографиите на всички доброволци, сътрудничещи по проектите им, от “ Взаимопомощ“ напомнят, че включването в европейски проект се е доказало като ценен житейски и професионален опит за всеки от участниците. Предстои посрещането на новите доброволци по Проекта и през 2020 г. Очаквайте ги!

Мария Славова