Христиан Трошанов: Ние сме тези хора, с които се прави асоциация, когато се говори за младите в Казанлък

Въпрос: Представете се. Как се става млад лидер? Какво е да си председател на Младежки общински съвет- МОС?  Как Ви избраха?

Христиан Трошанов: Аз съм ученик в 11-ти клас на Природо – математическата гимназия „Никола Обрешков“. Като бивш член на Младежкия общински съвет подадох заявление за втори мандат. Приеха кандидатурата ми. На тържествената сесия, която се проведе преди празниците, имаше кандидатури, които бяха тайни, и всеки един от членовете пускаше своя глас в кутия за предложените кандидати. След това имената на всички кандидати бяха обявени. Представихме се, след което имаше явно гласуване и аз спечелих.

Като председател на МОС отговорността е много голяма, защото ние представяме младите хора от нашия град пред туристи, пред делегации, които идват, на младежки срещи. Ние сме тези хора, с които се прави асоциация, когато се говори за младите хора на Казанлък.

Въпрос: Какъв е съставът на МОС? Кой членува в него?

Христиан Трошанов: Ние сме 25 човека  – предимно ученици и един младеж, който работи в културен институт в града и е студент.

Въпрос: С какви дейности се занимавате?

Христиан Трошанов: В началото, когато е създаван, неговата функция е била като консултативно звено към Кмета на Общината по въпросите на младежите от Общината, но това е само част от функциите ни. Занимаваме се с организирането на различни събития и семенари за младежите. Тази година организирахме кампания под наслов „Младежкото мнение има значение“, чиято цел бе младежите да дадат своите предложения и препоръки за града. Организирахме и състезанието „Стратегът“, като подобие на „Младият кмет“ в Стара Загора. Ние работим по приоритетите за младежта на Общината и можем да се отклоняваме от тях, въпреки че те са всеобхватни. Водим се по календара за младежки дейности на Общината.

Въпрос: Какво е да си млад лидер?

Христиан Трошанов: Да си млад лидер, по-точно председател на младежки общински съвет,  е нещо формално и можеш да си запишеш в автобиографията.Но това е и знак за гордост, защото си проявил тези качества, които в съвременния свят много се ценят и си започнал да работиш за своето личностно развитие. Това е много важно и търсено при твоята реализация  след време. Да си млад лидер значи да си човек, по който се ръководят другите хора на твоята възраст.

Въпрос: Мислиш ли, че млади хора от града имат достатъчно културни ангажименти и поле за изява?

Христиан Трошанов: Макар и малък Казанлък е конкурент на по-големите градове и младите имат поле за изява,  имат какво да покажат от себе си. Въпросът е, че и ние като МОС, не можем да ги информираме достатъчно за всички дейности и начини, които те могат да се изявят. Може би стигаме до определена група млади хора в лицето на учениците от града, но това не е вярно. Младежите са от 15 до 29 годишна възраст и някак си ни куца комуникацията с младите хора след завършване на гимназия до 29 години, а и по-нагоре, защото да си младеж е въпрос на лично усещане и дух. Искаме да се коригираме в тази насока, да може да достига до тях повече информация по различни начини, например чрез социалните мрежи, реклами, барабанчик на центъра – неща, които ще им привлекат вниманието.

Въпрос: На 12 май от 11:00 часа, организираме инициатива от в. „Искра“ за почистване на скулптурата на Тракийката. Би ли апелирал към младежите да се подкрепя тази инициатива и се включат в почистване за един по-добър облик на града.

Христиан Трошанов: Разбира се! Тракийката се намира на централно място и е един от символите на града. Сега с наближаващия Празник на розата ще има голям туристически поток, а ние не представяме само центъра на града и един фестивал, а представяме и страната по този начин. Това е една много хубава инициатива, с която ще се мотивират младите хора и да знаят, че са помогнали с нещо, нашият град да изглежда по-добре в очите на туристите и посетителите на Казанлък.

Повече за събитието може да откриете тук: Да изкъпем заедно Тракийката на 12 май /неделя/ от 11:00 ч. пл. Севтополис