И Полша, и Естония опознаха казанлъшките доброволци

От  01.12 до 07.12 се проведе обучителен курс на тема „Оформи идеите си”. Организатор на проекта по програма „Еразъм+” бе полската неправителствена организация „Феникс”, а домакин на мероприятието – планинския курорт „Закопане”. „Младежки център за развитие – Взаимопомощ” изпрати двама участника в събитието от гр. Казанлък.

То събра 30 участника от 11 страни в Европа (Полша, Румъния, Словения, Словакия, Сърбия, Северна Македония, Италия, Испания, Естония, Унгария и България ), които научиха много за организирането и ръководенето на различни презентации и събития независимо от темата. Най-важното беше презентацията и графичните инструменти, които могат да бъдат използвани.

Графичните методи на презентация са най-лесни за възприемане от аудиторията, както е ясно на всички, именно това беше основната час от целта на обучението. Участниците имаха възможност да се запознаем с основните методи на графичното представяне, основните принципи, които трябва да се спазват, цветове, форми и така нататък.

В първите дни на курса научиха принципите на „визуалното представяне”, след което обърнахме малко по-сериозно внимание на още осем принципа на графичната лексика. Визуалното представяне дава свобода и начини на комуникация с аудиторията, които са много гъвкави и предразполагат една добра връзка. Самият факт, че е възможно да представите графично вашите идеи, дава възможност на зрителя да възприеме по-лесно темата независимо, колко е тежка или сложна. Факт е, че човек възприема визуалната информация стотици пъти по-бързо от написаната.

През месец май 2020 г. „Младежки център за развитие – Взаимопомощ” ще организира подобен обучителен курс с наименование „Скулптури на идеи”, който ще се проведе в Родопите по програма „Еразъм+”.

От 02.12.2019г. до  11.12.2019 год. се проведе  тренинг курс „Participatory Europe”, в Руста близо до град Хапсуулу в Естония, организатор на събитието беше „Noored Ühiskonna Heaks“. България беше представена от МЦР-Взаимопомощ с двама души.

Главната тема на проекта беше как да използваме политиките по позитивен и атрактивен начин. Участниците бяха 28 от 12-те държави България, Румъния, Чехия, Естония, Хърватска, Испания, Турция, Португалия, Гърция, Италия, Литва и Словакия. Програмата беше базирана на неформалното обучение и включваше различни занятия, като например писане на манифест и заснемане на късометражни видео съобщения, изнасяне на работа в малки групи и разиграване на казуси, най-различни игри, базирани на идеята за опазване на политиките. Българските участници работиха в група по темата околна среда и по конкретно за свръх потреблението на пластмасов бутилки. Идеята беше приета от португалските, испански и румънски участници в малката група, като реална работа на представляващата се българска организация.  Като краен продукт на тренинга целият екип изработи информационна страница във фейсбук за темата, целите и дейностите на проекта и неговите участници. Младежките работници се научиха да промотират и прилагат на политики не само в частта за разделно събиране на отпадъци и рециклиране. Те работиха по представянето на общоевропейските политики за интеграция, миграция и дори транспорт.

 По време на проекта трябваше да правят концепция за бъдеща работа като за целта бяха разделени също в няколко групи, най-интересната идея, която излезе беше създаването  на конкретен график за последващи дейности. Българската група ще популяризира проекта в своята доброволческа младежка медия „ДоброволциТЕ” и в медиите на града.  Всички участници представиха своите страни на културни вечери с презентации, храна, напитки и игри, показващи най-доброто от страните-участници в проекта. Също така, за да се потопят по-дълбоко в културата на домакина на проекта – Естония, участниците посетиха Талин и конкретно библиотеката им. Внушаваща не само като сграда, но и като вътрешно изпълнение и организация. Срещнаха се с представители на Естонската организация на Европейския младежки форум и с действащ млад политик, секретар на едната от партиите само на 23 години.

Българската група съчета тренинга с пътуване през страни като Сърбия, Унгария, Чехия и Словакия, Литва, Латвия и Полша. Заснеха много кадри и ще подготвят няколко тематични изложби в сайта ни  www.theyouth.info. Преди да тръгнат от София посетиха и заснеха материал за обекта на ЮНЕСКО – Боянската църква.