Казанлъшки деца го играят като бизнесмени

За осма поредна година Български център за нестопанско право организира базар на социалните предприятия, където 5 неправителствени организации получиха по чек за 8 000 лв. за най-добър бизнес план на НПО.
Конкурсът „Най-добър бизнес план на НПО” е част от програмата на БЦНП ”Предприемачество за нестопански организации”. Кулминацията на цялата програма бе двудневният базар на 16 и 17 февруари в София, където бяха наградени и победителите в конкурса.
Програмата е създадена с цел подкрепа на социалното предприемачество в НПО-сектора, като предоставя специализирани обучения за участващите организации, за да развиват и надграждат своите бизнес планове, с които да подпомагат мисията си. Тази година за включване в програмата кандидатстваха 43 идеи за бизнес с кауза от цялата страна.
Сред петте наградени организации е и казанлъшкото сдружение „Бъдеще за децата” за сладкарска работилница ”БисквиткиТЕ”, която ще предлага ръчно изработени и декорирани бутикови сладки и бисквити, в чието създаване са участвали младежи с интелектуални затруднения под различни форми на обучения и заетост.
Останалите финалисти са фондация ”Нашите недоносени деца”, Сдружение ”Операция Плюшено Мече”, фондация ”Инициатива за социално израстване” (ISE) и WWF България.
Петимата победители са селектирани от общо 12 финалисти, предложили оригинални и устойчиви бизнес модели на предприятия със социална кауза, с която те надграждат мисията си.
Победителите в тазгодишният конкурс получават освен чек и по-нататъшна менторска помощ в първите месеци на развитието си.