Казанлъшките таланти на Юлиянова покориха жителите на Кипър

Христиана Харалампиева, Дамян Стоев, Екатерина Димитрова и Тома Вълков – талантливи казанлъшки пианисти, ученици в музикални паралелки в СУ „Екзарх Антим І” и възпитаници на ШИ „Емануил Манолов” при НЧ „Искра – 1860” от клавирния клас на г-жа Елена Юлиянова с голям успех се представили на концерт на деца – лауреати на Пети международен конкурс „Андрей Стоянов”, посветен на националния празник на република България.

На 27 февруари 2019 г. в зала „Кастелиотиса” в Никозия се състоя концерт на деца-лауреати на Пети международен конкурс „Андрей Стоянов”. Конкурсът, носещ името на пианиста, педагога, композитора, философа, музикалния критик и теоретик Андрей Стоянов се провежда ежегодно в България, като има за цел да популяризира композиторското наследство на пианиста.

На заключителния гала концерт на победителите на конкурса бе обявена и голямата награда – покана към избраните от международното жури пианисти за участие в два концерта в Република Кипър, в градовете Никозия и Пафос от 27 февруари до 3 март 2019 година. Поканата дойде като заслужен комплимент към възпитаниците на Елена Юлиянова от Д – р Галина Димова – Георгиева, член на международното жури и представител на град Пафос, Кипър.

Културната проява в Никозия бе посветена на Националния празник на България, 3-ти март и се проведе под егидата на Посолството на Република България в Кипър. Концертът бе открит от посланик г – н Любомир Тодоров, който в приветственото си слово поздрави както децата таланти, като им пожела много успехи занапред, така и д-р Галина Димова, български пианист, живееща в Кипър, за инициативата и организирането на концерта. Многобройната публика аплодира талантливите деца, които с артистично майсторство показаха красотата на клавирната музика с изпълненията на произведения от световна класическа литература и прекрасните пиеси на българските композитори. На събитието присъстваха представители на българската общност, културни и образователни дейци и кипърски граждани. С голям успех концертът беше повторен и в град Пафос, на 1-ви март в залата на Музикалния лицей „Архиепископ Макариос III”.