Младежи от 9 държави стават Скулптури на идеи

В полите на Родопите от 15 до 24.09.20 г., в китното местенце Върховръх, в близост до гр. Перущица, творят младежи от 9 държави по проект „Скулптури на идеи” по програма „Еразъм+” на СНЦ „МЦР-Взаимопомощ”.

Проектът предлага възможности на младежки работници да работят в сферата на изкуството и да творят без да използват хартия, а така модерните напоследък таблети, които са осигурили от гостуващата организация, за да се осъществят дейностите по проекта.

В помощ на организаторите се включват от “Юнайтед Авангард Артист” и неговият председател Румен Сомов.

Младежите от Испания, Литва, Италия, Полша, Румъния, Естония, България, Словакия и Германия представиха своите умения да рисуват дигитално и в същото време използваната техника не изискваше те да се професионалисти или въобще да могат да рисуват.

Обучението предлага възможностите за ползата от прилагането на дигитална графична фасилитация, за подкрепяне на учебни групи по време на всички проекти по Програмата „Еразъм+” в контекста на неформалното обучение с национално и транснационално участие.

Много от партньорите по Програмата  не знаят точно как да използват материали си ефективно и едновременно пестеливо при работа с младежи им предложихме алтернатива. В много обучения сме ставали свидетели и сме създавали големи отпадъци от ресурси, които използваме.

Чрез дигитална графична фасилитация, партньорите ни могат ефикасно да използват по няколко пъти дигиталния визуален речник при използване, представяне и документиране на работата им.

В допълнение, графичната фасилитация може да бъде като визуален език тъй като е често среща дори и за култури с различни езикови езици и могат да бъдат използвани като универсален прекъсвач на езиковата бариера за интернационални групи и за хора, които работят с език, с който не се чувстват уверени, млади хора с различно поведение и стил на учене.

инж. Мария Славова

Председател на СНЦ “Младежки център за развитие-Взаимопомощ”